Thursday, September 1, 2016
Donut Berinti..
Assalamualaikum wbt....macam biasa la Liza ni mmg suka try resepi baru,hihii
Kali ni jumpa resepi donut ni kat fb SINI pulak...tekstur donut ni rangup kat luar serta lembut n berongga kat dlm ye...terima kasih pada empu nya resepi
Yang nk mencuba tu , silakanlah...kali ni Liza terlebih rajin, sbb tu Liza ltk filling coklat kat dlm tu,masa pertama kali buat Liza ltk filing kastad, dua2 mmg sedap n family Liza suka...Alhamdulillah
Kalau nk buat donut biasa tu pun boleh jugak, Liza tak marah...hihi
RESEPI DONUT GEBU ALA ALA BIG APPLE
Bhn2:
Bahan A
2 sudu kecil yis
4 sudu besar gula
3 sudu besar susu pekat krimer
1 cawan air suam
1biji telur
3 sudu marjerin cair
Bahan B
3 cawan tepung
1/2 sudu kecil garam halus
Cara membuat:
1.Satukan semua bahan A untuk hidup kan yis kecuali marjerin dan telur
2.Bila dah berbuih masukkan marjerin dan telur kemudian masukkan bahan B.
3.Gaul sebati hingga dough lembut dan xmelekat ditangan.tutup dgn plastic dan biarkan kembang 2 kali ganda.
4.Tumbuk untuk keluarkan angina agar doh xmelekit dan elastik.
5.Bentukkan doh dan biarkan kembang 2kali ganda sebelum menggoreng dlm minyak panas api sederhana kecil.
- Liza letak semua dlm BM je...bila dah sampai masa, baru keluarkan n bentukkan..pastu proofing.
- setau Liza tempoh proofing utk donut ni xlama ye..agak2 bila kita angkat tu dh ringan, maka boleh la digrg.
- sekadar share ilmu, kalau salah tlg betulkan ye..
Salam Liza.. Alhamdulillah bertemu lagi kita di sini. Bila tengok donut ada filling ni mmg tak leh tahan menggoda sungguh.
ReplyDeletewslm sue...tu la kan, ltk la filling apa2 pun mmg sedap
ReplyDelete