Thursday, August 4, 2016
Sambal Hijau Ikan Keli..
Sebenarnya ni lah pertama kali Liza masak sambal hijau ni..bknnya apa, nak masak ni kena pikir dgn selera org yg nak mkn kan..kang masak syok sendiri, susah pulak
So, ni lah hasil sambal hijau yg Liza olah sendiri ikut tekak family Liza, Alhamdulillah diaorang puji dan request srh buat lagi..alaaa, senang je ni,hihihii
RESEPI SAMBAL HIJAU KELI
Bhn2:
4 ekor ikan keli - bersihkan dan rendam dgn air asam jawa 1/2 jam
Garam
Serbuk kunyit
Sedikit tepung gandum - petua xbagi ikan meletop ms grg
6 biji cili hijau*
10 biji ciliapi hijau*- blh adjust ikut selera msg2
Sedikit belacan*
1/2 inci kunyit hidup*
5 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
Garam, gula secukup rasa
Minyak - utk menggoreng
- lumur ikan dgn garam n kunyit..
- panaskan minyak, tabur sedikit tpg gandum atas ikan dan grg ikan sehingga masak atau garing..
- kisar semua bhn bertanda * hingga lumat.
- ambil sedikit minyak gorengan ikan td dan tumis bhn kisar hingga wangi..
- masukkan sedkit garam dan gula ( garam ltk sikit je ye sbb ikan dah masin)
- bila semua rasa dah sebati, masukkan ikan dan gaul manja hingga semua ikan bersalut sambal..
- sedia dihidang dgn nasi panas2, perghhh
No comments:
Post a Comment