Wednesday, August 10, 2016

Paprik Tenggiri



Biasanya Liza suka guna ikan siakap utk masak paprik ni, tapi kali ni liza cuba guna ikan tenggiri pulak..wallaaa, sedap sungguh la..bila buat lauk2 cmni dah tak yah pening kepala nk masak lauk sampingan, sbb dalam ni dah ada sayur, cuma tambah telur dadar je, hihii..senang keje kan






RESEPI TENGGIRI MASAK PAPRIK

Bhn2:

1 ekor ikan siakap - bersihkan dan lumur garam
4 ulas bwg merah - ditumbuk
2 ulas bwg putih - ditumbuk
1 labu bwg besar - dimayang
2 btg serai - dititik
2 biji buah tomato - dipotong 4
5 biji cili padi - ditumbuk
4 s/b cili mesin
Daun limau purut
2 biji cili merah - hiris
Bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
Garam, gula

 
Cara-cara

Panaskan kuali. gorengkan ikan (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing). - Liza grg ikan ni sampai garing

Masukkan bawang merah, bwg putih, cili mesin dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.
Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
Bila dah mendidih, masukkan bwg besar, cili merah yg dipotong dan buah tomato.
Gaul rata dan boleh lah diangkat dan dihidangkan..

No comments:

Post a Comment