Assalamualaikum wbt dan salam bersua kembali di hari minggu...apam balik ni liza buat beberapa hari lepas utk minum ptg...saje try resepi lain pulak..Alhamdulillah sdp kata ahli2 dlm rumah ni, dah macam yg beli pulak katanya..
Yang paling best bila buat sendiri ni blh letak filling sesuka hati, bnyk mana pun takpe, takde org marah...hihii
Kali ni Liza buat guna resepi dr dapur Kak Azie, tq kak sbb sedap sgt
RESEPI APAM BALIK
Bhn2:
2 cawan tepung gandum
½ cawan gula
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder
Sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1½ cawan air
Sedikit mentega/planta untuk mengoles
Bahan tabur:
Kacang tanah - goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar.
Jagung manis dalam tin
Gula halus
Marjerin
Choc rice - Liza tambah
Cara-cara
Gunakan mixer, pukul telur dan gula sehingga kembang. Masukkan soda bicarbonate, air dan pewarna kuning.
Pukul lagi sehingga sebati dan masukkan tepung gandum. Pukul lagi sehingga semuanya sebati.
Pukul lagi sehingga sebati dan masukkan tepung gandum. Pukul lagi sehingga semuanya sebati.
Oleskan mentega/margerin di permukaan kuali (sebaiknya gunakan kuali tak melekat (non stick pan) dan tuangkan 1 senduk (nipis) atau 2 senduk (tebal) dan ratakan.
Biarkan seketika dan sementara masak, taburkan kacang, jagung, gula dan majerin.
No comments:
Post a Comment