Monday, June 20, 2016
Ayam Goreng Mamak Rangup...
Lagi resepi ayam goreng mamak yg Liza tgk kat SINI, kali ni Liza tertarik sbb dia guna garam masala...so apa tunggu lagi, g beli ayam n perap la...blh grg utk berbuka nnt..
Resepi ni mmg sedap n rangup, kalau tak cuba tak tau kan..
RESEPI AYAM GORENG MAMAK RANGUP
Bahan2:
1 ekor ayam
6 sudu mkn tepung jagung
6 sudu mkn tepung beras
3 tangkai daun kari
Bahan kisar:
6 ulas bwg putih
2 biji bawang besar
2 inci halia
5 tangkai cili kering
2 sudu mkn rempah kari ayam
1 sudu garam masala
1 biji telur kuning
1 kiub ayam jika mahu( sy letak)
Garam secukup rasa
1 sudu mkn serbuk lada sulah
Pewarna merah - Liza tambah
Cara: 1. Perap ayam dgn bhn kisar, tepung jagung, tepung beras dan daun kari jika nk merah sikit warna ayam tu letak sikit pewarna merah dan perap selama 1 jam. Perap lagi lama lagi sedap. 2. Panaskan minyak dan goreng dgn api yg sederhana jika mahu ayam juicy di dalam, rangup di luar..
aduiii nampak keranggupan ayam tu lah Liza
ReplyDeleteboleh try tapi tkde paha lah
yang paha baru best ni menggigit kann