Thursday, May 5, 2016
Pengat Pisang Nangka Bersagu...
Assalamulaikum wbt...lama jugak rasanya tak update dapur maya ni, biasa la bila cuti, nk ngadap lappy pun rasa lemau je...
Pengat pisang nangka ni mmg peberet Liza sbb rasa dia yg masam2 tu bila digabungkan dgn kuah yg manis tu mmg ada umpphhh..kalau pisang lain, kurang la sikit, tapi cara nak buat pengat ni sama je ye..
RESEPI PENGAT PISANG BERSAGU
Bhn2:
Sesikat pisang dalam 10 biji - buang kulit dan belah dua
500ml santan
2 keping gula melaka / nise
2-3 s/b gula pasir
1/2 mangkuk sagu
secubit garam
Sehelai daun pandan - simpul
- Masukkan santan , daun pandan, gula pasir dan gula melaka
- Masak dengan api kecil sehingga gula melaka larut
- Kacau santan jangan sampai santan mendidih
- selepas itu masukkan pisang, sagu dan garam
- Masak sehingga sagu nampak jernih
- Sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment