Tuesday, May 3, 2016
Kerapu Bakar Sambal Berempah....
Assalamualaikum wbt dan selamat pagi semua kengkawan...rasa lemau je bila cuti lama ni kan..apa2 pun tanggungjawab perlu dilaksanakan sebaik mungkin...
Ni menu yg Liza sendiri pun dah lupa bila buatnya...rasanya sebelum pindah lagi ni,hihii
Macam biasa, ni resepi dr che ngah makcik Liza...cubalah resepi ni, mmg sedap...
RESEPI IKAN BAKAR SAMBAL BEREMPAH
Bhn2:
1 ekor siakap / ikan lain
4 s/b cili mesin
1/2 labu bwg besar - mesin
1 ulas bwg putih - mesin
1/2 inci halia - mesin
1 s/b rempah kari ikan
Air asam jawa
Garam dan gula
Sdkt minyak - tumis
Daun pisang secukupnya
Aluminium foil
- Ikan dibersihkan dengan air asam/asam gelugor untuk menghilangkan rasa hanyir
- Tumis semua bahan kisar bersama cili giling dan rempah kari hingga garing, masukkan air asam jawa, garam, gula secukup rasa, sesuaikan rasa masin, masam dan manis.
- Di dalam kuali, lapik 2-3 helai daun pisang, letakkan ikan yang telah digaul dengan separuh bahan yang telah ditumis tadi, tutup dengan daun pisang(macam bungkus la ikan tu, so wap tak keluar). Masak pada api sederhana hingga ikan masak.
- Bila ikan dah masak, angkat dan letak lagi separuh sambal td dan sedia dihidang...
Wah! Ikan kita sama...resepi yang berbeza...di sini bakar...di dapur saya kukus...mmmmmm semuanya sodap!
ReplyDelete