Assalamualaikum wbt...kepak ayam panggang ni Liza buat mlm td, gara2 yg beli ari tu tak puas anak2 makan..
Lagipun mmg dah lama tak buat, kali ni Liza cuba resepi dr Intan...resepi ni lebih kurang dgn resepi yg Liza pernah buat dulu , cuma tak letak sos tiram je...dua2 resepi mmg best, terpulang nak pilih yg mana..
RESEPI AYAM MADU PANGGANG ALA PASAR MALAM
Bhn2:
8 ketul kepak ayam
3-4 sudu makan serbuk
cili
1-2 sudu makan gula
merah
2-3 sudu gula pasir (kebetulan
saya tak ada madu tadi ... so ganti dengan gula)
1-2 sudu kecil serbuk lada
hitamgaram
secukup rasa
beberapa sudu air
sedikit minyak masak
1. Basuh dan toskan kepak
ayam.
2. Campurkan semua bahan2 kering.
Bancuh dengan beberapa sudu air hingga menjadi pes yang pekat. Kebanyakan bahan
ni sukatannya saya main agak2 je. So sesuaikan la secukup rasa ye.
3. Masukkan kepak ayam yang telah
ditos. Gaul rata dan biarkan ia diperap seketika.
4. Panaskan ketuhar. Sapukan
sedikit minyak pada dulang pembakar dan titiskan sedikit minyak di atas ayam
sebelum dipanggang.
5. Panggang selama 15 minit.
Terbalikkan kepak ayam selepas 10 minit supaya ia masak dengan
rata.
6. Kepak ayam madu panggang siap
untuk dihidang.
Thank you atas perkongsian ... Adik saya suka sgt dah la mahal giler kt pasar malam tu huwah. .
ReplyDeleteBtw sudi sudi jeMput blog saya
https://itsmirmira.blogspot.my