Tuesday, April 26, 2016
Cekodok / Jeput Pisang Gebu....
Ni pulak menu yg hubby n anak2 paling suka,kalau dapat mkn ari2 pun tak pe...diaorang cakap cekodok pisang umi buat sedap n lem but...kalau org lain buat, tak sedap, keras...huhuu sabo je la
Macam mana nk jadi lembut, jom tgk resepi kat bawah ye...
RESEPI CEKODOK / JEPUT PISANGBhn2:
10 biji pisang emas - lenyek halus
1/2 cwn gula @ lebih - terpulang pd citarasa msg2
1 cwn tepung @ lebih
1 s/t baking powder
Minyak utk menggoreng
- satukan pisang dan gula.
- masukkan baking powder, tepung sedikit2, adunan jgn terlampau keras, agak2 xcair dan xkeras sgt.
- perapkan selama 30 minit....tp biasa Liza buat adunan ni lepas lunch dan grg petang nnt....agak2 dlm 3 jam jugak la....
- panaskan minyak, ambil sudu dan celupkan ke dlm minyak panas td utk elak tpg melekat pd sudu.
- guna sudu td dan ambil sejemput adunan kecil dan grg..( adunan akan mengembang bila digrg).
- bila dah keperangan blh la diangkat...
No comments:
Post a Comment