Wednesday, April 20, 2016
Blueberry N Custard Bun...
Ni Liza gunakan frozen dough resepi dr bundo ari tu ye..cuma pelbagaikan filling dan gaya...
RESEPI BLUEBERRY N CUSTARD BUN
Bhn2:
Bahan A
600 gm tepung HP
100 gm gula halus
20 gm susu tepung
6 gm garam
6 gm bread improver
11 gm yeast (1 peket mauripan)
Bahan B
285 gm air
1 biji telur
1 sudu kecil butter vanila
Bahan C
60 gm butter
Hiasan - skip
Hotdog
mix vege
mayonis
cili sos
Liza tambah:
Filling blueberry
Cream custard ( instant custard + air)
Masukkan bahan A ke dalam mangkuk adunan. Gaul sebati. Masukkan bahan B, blend slow speed selama satu minit. Masukkan bahan C blend high speed selama 20 minit. Guna pengadun roti ye. Kalau nak uli pakai tangan boleh juga tapi tak gerenti adunan tu menjadi lembut. Lagipun, umangai.. longoh lah tangan..
Bila siap, keluarkan adunan dan bahagikan adunan kepada beberapa biji bebola seberat 50 gm setiap satu. Lebih kuranglah. Bentuklah sesuka hati. Biar adunan kembang (lebih kurang satu jam). Bila sudah kembang, sapu permukaan dengan campuran telur dan air. (sebiji telur dan air di kocok2 dulu). Taburkan mix vege. Picitkan sos cili dan mayonis. Kalau suka taruk cheese.
Kalau malas nak bentuk apa-apa, letak je dalam bekas ni. Dalam dough itu telah letak hotdog seketul.
No comments:
Post a Comment