Tuesday, December 29, 2015

Ketayap Lagiiiii..

 
 
 

Ketayap ni pun dah berkurun Liza buat...dah banyak kali Liza share resepi ni...mmg Liza syorkan pada sesiapa yg nak cuba buat ketayap tu utk guna resepi ni, insyaallah menjadi n tak koyak...kalau buat ganas2 kompem la koyak kan...hihii




RESEPI KUIH KETAYAP

Bhn2 kulit:

1 cawan tpg gandum
1 cawan jus air pandan (5 helai daun pandan + 1 cawan air)
1/2 cawan santan / susu segar / air
1 biji telur
Pewarna hijau
Sedikit garam

Bhn2 inti :


½ biji kelapa parut
¼ cawan gula kabung - nise

½ cawan gula pasir
1 helai daun pandan
¼ cawan air

Untuk kulit :

1) Satukan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapiskan.
2) Panaskan kuali leper (pan) dan sapu rata dengan minyak masak/ marjerin.
3) Tuangkan sesenduk adunan dan ­lenggangkan kuali tadi supaya adunan rata dan nipis. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
4) Ratakan kulit, letak sedikit inti di tengahnya. Lipat bahagian kiri dan kanan. Gulung kemas­. Buat hingga habis. Sedia untuk dihidangkan.

Untuk inti:
1) Gaulkan semua bahan inti dalam kuali dan jerangkan ke atas api yang sederhana.
2) Kacaukan inti hingga merengas dan separa kering. Angkat dan ketepikan.


No comments:

Post a Comment