Wednesday, October 7, 2015

Masak Lemak Siput Sedut n Daun Kadok....



Semalam g pasar beli siput ni, rasa macam tak percaya bila tanya harga..RM13 sekilo kak, kata penjual tu...tapi disebabkan anak2 nak makan, beli jugak la sekilo...bila pikir2 balik, lagi mahal dr ayam kan..

Macam biasa la, kalau siput sedut ni anak2 akan request masak lemak ni, cara masakan lain mmg Liza tak pernah buat..resepi ni mmg asli dr arwah ma...semoga dapat memberi manfaat pada semua ye..






RESEPI MASAK LEMAK SIPUT SEDUT DAUN KADUK

Bhn2:

1 kg siput sedut - bersihkan
1 ikat daun kaduk - hiris halus
6 ulas bawang merah *
6 biji cili api *
11/2 inci kunyit hidup *
1/2 inci lengkuas *
1/2 inci halia *
2 s/b cili mesin
Santan secukupnya
Garam

- blend semua bhn bertanda * hingga lumat.
- masukkan semua ke dlm periuk kecuali daun kaduk.
- bila dh mendidih, masukkan daun kaduk, kacau rata..
- tutup api dan boleh hidang la...






Bila digandingkan dgn daun kaduk mmg terangkat habis...


No comments:

Post a Comment