Monday, August 24, 2015

Asam Pedas Melaka Asli....sedap weiiii


Assalamualaikum wbt....dalam banyak2 resepi asam pedas , resepi ni menarik hati Liza utk cuba buat...almaklumlah, dah namanya peminat tegar asam pedas kan...rugi kalau tak cuba.
Asam pedas kali ni agak sedikit pekat kalau nak compare dgn asam pedas yg lain, kesedapannya terserlah..apatah lagi kalau guna ikan yg segar..

Resepi ni Liza dapat dr dapur Diana, katanya resepi dr ibu mertuanya...terima kasih atas perkongsian ni,mmg sedap dan pastinya akan jadi menu tetap utk Liza,hihihi





RESEPI ASAM PEDAS MELAKA ASLI

Bhn2:

4 ketul ikan pari / parang / tenggiri (dibasuh bersih)
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
2 cm halia
1 mangkuk cili kering kisar - boleh letak lebih
3 cm belacan - Liza guna 1cm je
2 cm kunyit hidup
1 sudu besar lada hitam
(bawang merah, putih, halia, cili, belacan, kunyit n lada hitam blend skali)
 
3 batang serai - dititik
1 sudu teh halba
Daun kesum + bungan kantan
Bendi / terung
Air asam jawa secukupnya
Garam + gula
Minyak utk menumis
 
Caranya :
- Panaskan minyak dan tumis halba hingga kekuningan sikit..
 - masukkan bhn2 blend td dan serai dan tumis hingga garing dan pecah minyak..  (if my MIL, dia masak sampai merecik2 sambal tu kat dapur2 dia... nk bagi masak n garing punya pasal..)
- Dah garing, masukkan gula.. agak2 ye jgn la manis sgt.( Liza letak 1 s/t je).. masukkan daun kesum n bunga kantan..
- masukkan ikan, kacau2 sikit, dan masukkan air asam jawa....
banyaknye asam jawa tu bergantung kesukaan u all nk buat kuah tu pekat ke cair... kalau cair sgt tak sedap pulak... masam tu u all boleh agak2 jugak.. jgn sampai masam gilerrr...
- masukkan bendi or terung...
- perasakan dengan garam dan  biar dia mendidih
- tutup api....





 
Petua Diana:
 
1. asam pedas melaka ni kalau letak belacan lagi kick.. kalau sape2 yg gatal hidung tu, jangan la letak... kang aku tak tanggung...
 
2. kalau nak rasa kesedapan lagi.. biar masak awal 3 @ 4 jam b4 nak makan... lagi lama lagi sedap coz baru sebati rasa dia tu...
 
3. lagi pekat, lagi sedap...
 
4. menggunakan ikan fresh, lagi terasa kesedapannya.. sampai boleh hirup itu kuah...
 
 
5. Asam pedas asli melaka ni, lepas korang dah basuh tangan walau sabun pon, bau dia masih melekat kat tangan... for sure menjadi la tuh.. hehehehe
 
 



Pastu gandingkan pulak dgn kangkung goreng, perghhh mmg terbaik laa..




66 comments:

  1. lg best mkn ngan nasi panas2 + telo dadar... perghhhh.....

    ReplyDelete
  2. Arini my wife copy resepi ini.. tq sis

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Bunga kantan mmg xguna ke..nampak Sedap las..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dlm resepi tu ada,mgkin dia x letak masa hidang

      Delete
  5. Alhamdulillah resepi yg best tuk buaka puasa 6 husband.. dia kata sdp.. hii.. hilang semua rase ltih blik opis td.. kena ngan telur dadar garing... tdo senyum mlm ni...

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah resepi yg best tuk buaka puasa 6 husband.. dia kata sdp.. hii.. hilang semua rase ltih blik opis td.. kena ngan telur dadar garing... tdo senyum mlm ni...

    ReplyDelete
  7. Wow,nampak sedap je...

    www.qiyasaad.com

    ReplyDelete
  8. Gula?..Manis la... Kalau johor Ade letak belacan...Melaka xde

    ReplyDelete
  9. Asam pedas melaka takde letak bunga kantan dgn daun kesum tu dah jadi macam kuah laksa penang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bunge kantan letak, daun kesum ikot org yg nak mkn tu...

      Delete
  10. Asam pedas melaka takde letak bunga kantan dgn daun kesum tu dah jadi macam kuah laksa penang..

    ReplyDelete
  11. Perhhhh. Terbaik. Aku baru ja buat asam pedas ikut resepi ni. Cuma tak letak belacan. Kunyit hidup diganti dgn serbuk kunyit sedikit. Tq sis resepi terbaik

    ReplyDelete
  12. Baru baca blog Liza, cara Liza terjemahkan resipi dengan method memasaknya dah cukup enak. Nak cuba la

    ReplyDelete
  13. Tq sharing d recepi. I buat dah lastweek, memg sedap, this week cek abg minta lg.. Emmm

    ReplyDelete
  14. Memang menjilat jari...tq resipi nya...mmg sedap...

    ReplyDelete
  15. Dah try. Memang aummmm heheh. Tq atas resepi ni

    ReplyDelete
  16. Saya pun dah try,memang sedap. Ni first time masak Asam pedas 👍

    ReplyDelete
  17. Tengah mendidih atas dapur nuh..xsabar nak rasa buka puasa jap g..

    ReplyDelete
  18. Tengah mendidih atas dapur nuh..xsabar nak rasa buka puasa jap g..

    ReplyDelete
  19. Memang sedap sgt..sy share recepi ye

    ReplyDelete
  20. asam pedas melaka memang kena letak bawang sikit ker yer. nanti cair kuahnya.

    ReplyDelete
  21. baru je masak resepi ni, x sabar nk bbuka, so simple dan sekejap shj untuk du siapkan, tq tuan punya resepi ni ok..

    ReplyDelete
  22. woii sedap woii...aku dah try baq hang

    ReplyDelete
  23. sya orang sabah tapi asam pedas melaka daa sebati dalam hidup hehehe resepi nie memang sangt membantu perfect bah

    ReplyDelete
  24. Atas dapo gak tu...uhhh..x sabo nak makan..hehe

    ReplyDelete
  25. Pernah mkn Asam pedas di tanjung bidara, melaka ada daun Limau purut. Sy pernah try buh daun Limau purut mmg awesome hehe

    ReplyDelete
  26. baru cuba ni.. rasa memang sedap .

    ReplyDelete
  27. Best....Ada yg ckp resepi asal asam pedas melaka tak letak bunga kantan dan daun kesum...ada yg bg tau, diaorg letak daun kari...terpulang...tekak masing2....x yah gaduh2...

    ReplyDelete
  28. Resepi asam pedas melaka ni byk versi. Lain daerah lain caranya. Org melaka pio tau pasal ni.

    ReplyDelete
  29. halba tu bnda apa..maaf..sya bru nk bljar memsak nih..mohon tnjuk ajar

    ReplyDelete
  30. Saya dh cuba ikut resepi ni. Terbaik.. keluarga puji.. marvellous. Terima kasih byk2.. saya share resepi ni.

    ReplyDelete
  31. Asam pedas melaka mana ada daun kesum.kami guna daun limau...:)

    ReplyDelete
  32. Asam pedas Melaka manede letak bunga kantan & daun kesum.. itu asam pedas johor kot.. yang original xde daun kesum & bunga kantan. itu dah ubah keaslian asam pedas melaka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee..xpela..yg penting bukan asam pedas zimbabwe...🤭🤣 jangan marah..gurau2 je ea😊

      Delete
  33. X kisah la ni asam pedas mana tp mmg sedap. Paling sedap yg sy pernah masak. Resepi lain guna sebelum ni semua blh buang dh. Tq sbb share.

    ReplyDelete
  34. alhamdulilah ..sdp ..sy br try msm 1st time rase mmg sdp😙

    ReplyDelete
  35. Sy dh cuba resipi ni, mmg sdp. 1stime masak asm pedas, mmg terbaik la resipi ni. Tq puan 😊

    ReplyDelete
  36. Memang sedap..dah berulang kali try dah resepi ni..tq

    ReplyDelete
  37. Pertama kali masak Asam Pedas ikut tesepi ini cuma tak letak daun kesun dan bunga kantan digantikan dgn daun limau..Mana bahan yg ada kat peti ice..
    Memang sedap Power!!
    Terima kaseh

    ReplyDelete
  38. Sudah try dan menjadi...1st time masak asam pedas nih hehe..terima kasih

    ReplyDelete
  39. Dah try berkali2..mang terbaikkk..ai boh lebih sket belacan tu...bwang pon ai boh lebih..mang terangkat...terima kasih bg resepi yg super sedap..en somi request berkali2 nak mkn asam pedas😘

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tumis pulak ai buat 5x pecah minyak..alhamdulillah...mendapat pujian dari family

      Delete
  40. tq sedpp husbd n anak2 siap puji kata sedapp..

    ReplyDelete
  41. Trai buat.menu berbuka hri ni

    ReplyDelete
  42. Mmg sedap resepi ni...byk kli dah buat mmg puas hati...

    ReplyDelete
  43. Hrini nk cba masak.. Harap2 mnjadi 🤭
    Terima kasih bagi resepi 😊 sy share ye

    ReplyDelete
  44. Alhamdulillah.. baru lepas ikan mambong... terbaek.. tq sis

    ReplyDelete