Assalamualaikum wbt....dalam banyak2 resepi asam pedas , resepi ni menarik hati Liza utk cuba buat...almaklumlah, dah namanya peminat tegar asam pedas kan...rugi kalau tak cuba.
Asam pedas kali ni agak sedikit pekat kalau nak compare dgn asam pedas yg lain, kesedapannya terserlah..apatah lagi kalau guna ikan yg segar..
Resepi ni Liza dapat dr dapur Diana, katanya resepi dr ibu mertuanya...terima kasih atas perkongsian ni,mmg sedap dan pastinya akan jadi menu tetap utk Liza,hihihi
RESEPI ASAM PEDAS MELAKA ASLI
Bhn2:
4 ketul ikan pari / parang / tenggiri (dibasuh bersih)
3 biji bawang merah1 biji bawang putih
2 cm halia
1 mangkuk cili kering kisar - boleh letak lebih
3 cm belacan - Liza guna 1cm je
2 cm kunyit hidup
1 sudu besar lada hitam
(bawang merah, putih, halia, cili, belacan, kunyit n lada hitam blend skali)
3 batang serai - dititik
1 sudu teh halba Daun kesum + bungan kantan
Bendi / terung
Air asam jawa secukupnya
Garam + gula
Minyak utk menumis
Caranya :
- Panaskan minyak dan tumis halba hingga kekuningan sikit..
- masukkan bhn2 blend td dan serai dan tumis hingga garing dan pecah minyak..
(if my MIL, dia masak sampai
merecik2 sambal tu kat dapur2 dia... nk bagi masak n garing punya pasal..)- Dah garing, masukkan gula.. agak2 ye jgn la manis sgt.( Liza letak 1 s/t je).. masukkan daun kesum n bunga kantan..
- masukkan ikan, kacau2 sikit, dan masukkan air asam jawa....
banyaknye asam jawa tu bergantung kesukaan u all nk buat kuah tu pekat ke cair... kalau cair sgt tak sedap pulak... masam tu u all boleh agak2 jugak.. jgn sampai masam gilerrr...
- masukkan bendi or terung...
- perasakan dengan garam dan biar dia mendidih
- tutup api....
Petua
Diana:
2. kalau nak rasa kesedapan lagi.. biar masak awal 3 @ 4 jam b4 nak makan... lagi lama lagi sedap coz baru sebati rasa dia tu...
3. lagi pekat, lagi sedap...
4. menggunakan ikan fresh, lagi terasa kesedapannya.. sampai boleh hirup itu kuah...
5. Asam pedas asli melaka ni, lepas korang dah basuh tangan walau sabun pon, bau dia masih melekat kat tangan... for sure menjadi la tuh.. hehehehe
Pastu gandingkan pulak dgn kangkung goreng, perghhh mmg terbaik laa..
lg best mkn ngan nasi panas2 + telo dadar... perghhhh.....
ReplyDeleteArini my wife copy resepi ini.. tq sis
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteBunga kantan mmg xguna ke..nampak Sedap las..
ReplyDeleteDlm resepi tu ada,mgkin dia x letak masa hidang
DeleteEh.ade la.sori tk prasan
ReplyDeleteEh.ade la.sori tk prasan
ReplyDeleteAlhamdulillah resepi yg best tuk buaka puasa 6 husband.. dia kata sdp.. hii.. hilang semua rase ltih blik opis td.. kena ngan telur dadar garing... tdo senyum mlm ni...
ReplyDeleteAlhamdulillah resepi yg best tuk buaka puasa 6 husband.. dia kata sdp.. hii.. hilang semua rase ltih blik opis td.. kena ngan telur dadar garing... tdo senyum mlm ni...
ReplyDeleteWow,nampak sedap je...
ReplyDeletewww.qiyasaad.com
Mohon share resipi ni
ReplyDeleteDah try!ya ampuuunnn sedap :)
ReplyDeleteDah try!ya ampuuunnn sedap :)
ReplyDeleteGula?..Manis la... Kalau johor Ade letak belacan...Melaka xde
ReplyDeleteMlk tak pakai gule.. belacan wajib!
DeleteAsam pedas melaka takde letak bunga kantan dgn daun kesum tu dah jadi macam kuah laksa penang..
ReplyDeleteBunge kantan letak, daun kesum ikot org yg nak mkn tu...
DeleteAsam pedas melaka takde letak bunga kantan dgn daun kesum tu dah jadi macam kuah laksa penang..
ReplyDeletePerhhhh. Terbaik. Aku baru ja buat asam pedas ikut resepi ni. Cuma tak letak belacan. Kunyit hidup diganti dgn serbuk kunyit sedikit. Tq sis resepi terbaik
ReplyDeleteBoleh tak gantikan ngan ayam?
ReplyDeleteItik pun blh..
DeleteOrg org mlk takde umur wat pakai ayam
DeleteBoleh tak gantikan ngan ayam?
ReplyDeleteBaru baca blog Liza, cara Liza terjemahkan resipi dengan method memasaknya dah cukup enak. Nak cuba la
ReplyDeleteTq sharing d recepi. I buat dah lastweek, memg sedap, this week cek abg minta lg.. Emmm
ReplyDeleteMemang menjilat jari...tq resipi nya...mmg sedap...
ReplyDeleteDah try. Memang aummmm heheh. Tq atas resepi ni
ReplyDeleteMohon share ye, tk
ReplyDeleteSaya pun dah try,memang sedap. Ni first time masak Asam pedas 👍
ReplyDeleteTengah mendidih atas dapur nuh..xsabar nak rasa buka puasa jap g..
ReplyDeleteTengah mendidih atas dapur nuh..xsabar nak rasa buka puasa jap g..
ReplyDeleteMemang sedap sgt..sy share recepi ye
ReplyDeleteasam pedas melaka memang kena letak bawang sikit ker yer. nanti cair kuahnya.
ReplyDeletebaru je masak resepi ni, x sabar nk bbuka, so simple dan sekejap shj untuk du siapkan, tq tuan punya resepi ni ok..
ReplyDeletewoii sedap woii...aku dah try baq hang
ReplyDeletesya orang sabah tapi asam pedas melaka daa sebati dalam hidup hehehe resepi nie memang sangt membantu perfect bah
ReplyDeleteAtas dapo gak tu...uhhh..x sabo nak makan..hehe
ReplyDeletePernah mkn Asam pedas di tanjung bidara, melaka ada daun Limau purut. Sy pernah try buh daun Limau purut mmg awesome hehe
ReplyDelete😋👍
Deletebaru cuba ni.. rasa memang sedap .
ReplyDeleteBest....Ada yg ckp resepi asal asam pedas melaka tak letak bunga kantan dan daun kesum...ada yg bg tau, diaorg letak daun kari...terpulang...tekak masing2....x yah gaduh2...
ReplyDeleteResepi asam pedas melaka ni byk versi. Lain daerah lain caranya. Org melaka pio tau pasal ni.
ReplyDeletehalba tu bnda apa..maaf..sya bru nk bljar memsak nih..mohon tnjuk ajar
ReplyDeleteSaya dh cuba ikut resepi ni. Terbaik.. keluarga puji.. marvellous. Terima kasih byk2.. saya share resepi ni.
ReplyDeleteAsam pedas melaka mana ada daun kesum.kami guna daun limau...:)
ReplyDeleteTul tu👍
DeleteTkasih saya da cuba mmang sdap
ReplyDeleteAsam pedas Melaka manede letak bunga kantan & daun kesum.. itu asam pedas johor kot.. yang original xde daun kesum & bunga kantan. itu dah ubah keaslian asam pedas melaka..
ReplyDeleteHeee..xpela..yg penting bukan asam pedas zimbabwe...🤭🤣 jangan marah..gurau2 je ea😊
DeleteX kisah la ni asam pedas mana tp mmg sedap. Paling sedap yg sy pernah masak. Resepi lain guna sebelum ni semua blh buang dh. Tq sbb share.
ReplyDeletealhamdulilah ..sdp ..sy br try msm 1st time rase mmg sdp😙
ReplyDeleteSy dh cuba resipi ni, mmg sdp. 1stime masak asm pedas, mmg terbaik la resipi ni. Tq puan 😊
ReplyDeleteMemang sedap..dah berulang kali try dah resepi ni..tq
ReplyDeletePertama kali masak Asam Pedas ikut tesepi ini cuma tak letak daun kesun dan bunga kantan digantikan dgn daun limau..Mana bahan yg ada kat peti ice..
ReplyDeleteMemang sedap Power!!
Terima kaseh
Sudah try dan menjadi...1st time masak asam pedas nih hehe..terima kasih
ReplyDeleteDah try berkali2..mang terbaikkk..ai boh lebih sket belacan tu...bwang pon ai boh lebih..mang terangkat...terima kasih bg resepi yg super sedap..en somi request berkali2 nak mkn asam pedas😘
ReplyDeleteTumis pulak ai buat 5x pecah minyak..alhamdulillah...mendapat pujian dari family
DeleteTk sedap
ReplyDeletewdwdwd
ReplyDeleteMarbeles
ReplyDeletetq sedpp husbd n anak2 siap puji kata sedapp..
ReplyDeleteTrai buat.menu berbuka hri ni
ReplyDeleteMmg sedap resepi ni...byk kli dah buat mmg puas hati...
ReplyDeleteHrini nk cba masak.. Harap2 mnjadi 🤭
ReplyDeleteTerima kasih bagi resepi 😊 sy share ye
Thank you sis.
ReplyDeleteAlhamdulillah.. baru lepas ikan mambong... terbaek.. tq sis
ReplyDelete