Tuesday, March 31, 2015
Masak Asam Ikan Patin...
Assalamualaikum wbt dan salam bersua kembali...masak asam ni mmg peberet Liza ngn anak2, makan pulak ngn kuah banjir, lepas habis nasi, slurrppp hirup kuah...perghhh nikmat betul, hihii.
Takmo bebel panjang2, nak g amik anak sekolah pulak..jom tgk resepi turun temurun dr arwah ma ye...mmg sedap n insyaallah menepati selera..
RESEPI MASAK ASAM IKAN PATIN
Bhn2:
4 ekor ikan kerisi - potong 2 ( kali ni Liza guna patin)
5 ulas bwg merah *
1/2 inci halia *
1 1/2 inci kunyit hidup *
1/2 inci lengkuas *
3 s/b cili mesin
Daun kesum
Asam keping
Air secukupnya
Garam, perasa
- tumbuk bhn2 bertanda * dan masukkan kedlm periuk, masukkan juga ikan, asam keping, cili mesin dan air secukupnya..
- masak hingga didih dan masukkan garam, perasa dan daun kesum.
- kuah ni mst ada rasa masam n pedas ye baru best, bila dah ada semua rasa tu, bolehlah angkat dan hidangkan..
- senang kan..
mana nak dpt ikan patin ni Liza adohhh tergoda lah akak...
ReplyDeletePatin bnyk di Kelantan n Pahang kan....kat Sabah ni payah skit. Tp patin masak lomak mmg sdp banget!
ReplyDeleteMcm mna nk hilang kan hanyir ikan patin tu.. Selain dri basuh dgn limau.. Hri tu basuh dgn limau tp hnyir dia masih ad hehe
ReplyDeleteBiasa Patin yg berbau ni Patin kolam.. Kena basuh dgn limau, air Asam jawa last skali basuh dgn tepung gandum..
Delete