Kali pertama cuba buat kari gaya Goa ni..bagi yg tak tau, kari ikan ni tak menggunakan langsung rempah kari ikan, semua rempah kita buat sendiri...bagi family Liza kari ikan mmg sedap, lebih kurang sama rasanya bila kita gunakan rempah kari ikan...jadi apa tunggu lagi, jom cuba buat...bhn2 pun cnfrm ada kat dapur..
Resepi ni Liza ambik kat dapur CMG, resepi asal dr Chef Wan..mmg terbaik la resepi ni..
RESEPI KARI IKAN GAYA GOA
Bhn2:
600 gram ikan tenggiri
3 biji tomato*
3 biji cili hijau*- Liza xletak, xde stok
3 camca besar serbuk ketumbar*
3 camca besar serbuk jintan putih*
2 camca teh serbuk kunyit*(*dikisar halus)
2 biji bawang besar, dicincang
3 ulas bawang putih, dicincang
1 inci halia, dicincang
1/2 camca besar biji sawi
4 camca besar cili kisar (boleh kurang kan)
500 ml santan (mat guna 200 ml santan + 300 ml air)
1/2 cawan jus asam jawa
2 biji tomato, belah 3 setiap satu
1 tangkai daun kari
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-
- Panaskan minyak dalam periuk, Tumis bawang besar, bawang putih, halia, daun kari dan biji sawi hingga harum. Masukkan bahan kisar halus, cili kisar dan tumis hingga terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu.
- Tuang sedikit air, kemudian tambah santan, kacau rata. Bila mendidih, masukkan ikan tenggiri dan jus asam jawa. Kacau perlahan. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Masukkan tomato, dan masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, roti, lempeng atau roti prata...
Kari ikan Liz ni menarik betul. Kakak dapat makan terung dia pun rasanya dah cukup sedap:)
ReplyDeletesedappp kari nii..yana dh byk kali jgk bt..cicah roti pon sodapp nih ^_^
ReplyDeletesalam liza
ReplyDeletezila x pernah cuba lagi..tgok ramai yg dh buat..insyaallah leh try jgk nnt nie.