Dah lama bebenor Liza tak buat tat telur ni, anak2 kemain suka bila tgk ada tat telur utk minum ptg...alhmdulillah resepi ni mmg menepati selera family Liza, sebab tu la ulang2 kali dok buat guna resepi yg sama..terima kasih Mas...
RESEPI TART TELUR PORTUGIS
Bhn2:
Bahan Untuk Crush :
1 paket puff
pastry
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 cawan air
1 tbs tapung kastard
½ tsp vanilla essence
1s/k pewarna kuning - Liza tambah
Untuk buat crust :
Ambil sekeping puff pastry dan tekan2 rata puff pastry
ke dalam acuan tart -Liza guna acuan
mapin
Pukul
manja gula dan telur hingga sebati.
Masukkan
semua bhn filling yang yg belum dimasukkan, kacau hingga sebati dan tapis adunan
filling td.
Tuang bhn
filling ke dlm acuan tart/ mapin yg telah diletakkan puff pastry
td.
Bakar 190C selama 30 minit...
Cheq da pun suka jgk..nti nk cuba bt jgk
ReplyDeletesalam liza..
ReplyDeletezila pernh buat tapi knp puff tu mgmbng tinggi..ke mmg kena tekan baru x naik..
guna puff ready made ni mmg senang kan cheq da, nnt boleh la try buat ye..
ReplyDeletewslm zila, liza pun xtau la nape, tapi mmg masa kita masukkan dlm acuan muffin tu kita tekan sikit kan..xpe, nnt boleh cuba lagi..
ReplyDelete