Assalamualaikum wbt...lauk ni sebenarnya Liza buat semalam..ari tu lagi dok teringin nak buat, tapi disebabkan bnyk sgt yg nak buat, jadi tertangguh sehingga semalam...terima kasih Lina sbb war2kan resepi ni kat fb...terima kasih jugak pada mereka2 yg terlibat especially Chef Ammar...
Lauk ni mmg best anak2 cakap dan yg penting tanpa santan...bhn2 pun senang je, try la buat..Liza makan dgn nasi putih je, sesuai jugak utk nasi2 berperisa , almaklumlah dah namanya rendang kan...hihii
RESEPI RENDANG AYAM NASI KANDAR
Bhn2:
1 ekor ayam potong 12
50 gm bwg putih d blend @ 12-14 ulas
50 gm lengkuas d blend - 2 ulas sebesar ibu jari
50 gm halia d blend - 2 ulas sebesar ibu jari
80 ml minyak utk menumis
250 gm cili giling
80 ml kicap
2 btg serai di ketuk
3 biji buah pelaga
1 btg kayu manis
2 helai daun pandan
2 tangkai daun kari
3 biji buah tomato belah 4 - xletak, xde stok
Garam secukup rasa
Air anggaran 1 liter
50 gm bwg putih d blend @ 12-14 ulas
50 gm lengkuas d blend - 2 ulas sebesar ibu jari
50 gm halia d blend - 2 ulas sebesar ibu jari
80 ml minyak utk menumis
250 gm cili giling
80 ml kicap
2 btg serai di ketuk
3 biji buah pelaga
1 btg kayu manis
2 helai daun pandan
2 tangkai daun kari
3 biji buah tomato belah 4 - xletak, xde stok
Garam secukup rasa
Air anggaran 1 liter
3 biji ubi kentang - Liza grg dulu
Bhn hiasan
Kacang peas - Liza xletak
Cara:
Panaskan
minyak, tumis bwg, halia, lengkuas, kayu manis, pelaga.
Masukkan cili giling tumis hingga cili masak masukkan serai, daun kari dan daun pandan.
Masukkan ayam dan tuang air.. Masak hingga airnya kering dan ayam masak dgn api sederhana.
Sedap mkn dgn nasi tomato atau nasi arab dan jelatah.
Masukkan cili giling tumis hingga cili masak masukkan serai, daun kari dan daun pandan.
Masukkan ayam dan tuang air.. Masak hingga airnya kering dan ayam masak dgn api sederhana.
Sedap mkn dgn nasi tomato atau nasi arab dan jelatah.
sedapnya..
ReplyDelete