Ni kali pertama Liza buat kuih lompang ni, kalau dulu2 arwah ma selalu buat, jadi secara automatiknya malas la nak belajar buat sendiri kan...dan sebenarnya jugak dah bertahun2 Liza tak makan kuih ni, sebabnya Liza mmg tak suka makan kuih beli dan utk buat sendiri kuih ni mmg Liza takut, takut tak menjadi lesung pipit yg dalam tu...hihii
Dan dgn rasa semangat nak makan, hihii, Liza cuba jugak buat bila tgk rata2 kawan2 yg buat guna resepi ni semuanya menjadi dgn jayanya, so apalagi, terus godek bhn n kukus...masa kukus tu pulak, tak habis2 mengintai , bila tgk terjadinya lesung pipit tu, hanya Allah saja yg tahu perasaan gembira tu..mmg tak sia2 penantian bertahun2 utk buat kuih lompang ni...hihii
Resepi ni Liza skodeng kat dapur MyR, hasil dr sweetlilly01..terima kasih ye pada tuan empunya resepi..
RESEPI LOMPANG GULA MELAKA
Bhn2:
Cara-cara
- - satukan gula melaka dan gula pasir dalam periuk kecil kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan. masak atas api kecil hingga gula larut. sejukkan sebentar
- satukan tepung beras dan tepung ubi dan tuang satu cawan air dan air kapur. gaul rata
- kemudian tuang air gula yang telah sejuk tadi. gaul hingga sebati
- tapis adunan dan tuang dalam acuan lompang yang telah di sapu ngan sedikit minyak.
- kukus 10 minit atau hingga masak. bila dah masak kuih akan jadi berlubang di tengahnya.
- hidang bersama kelapa parut yang di kukus tadi.
Comel kan lesung pipit dia...hihihi
kak liza...kuih lompang ni trademark dia memang kena ada lesung pipit ya?? Kalau x de kira x jadi lah...teringin nak buat tapi x berani...hihihi
ReplyDelete