Thursday, July 3, 2014
Ikan Tongkol Goreng Cili Kering...
Ni jugak salah satu lauk yg Liza masak utk berbuka ari tu..ni pun gara2 tgk Ketuk2 Ramadan Sheila Rusly, tapi Liza ubahsuai sikit ikut apa yg senang..kalau ikutkan resepi asal, Sheila guna isi ikan siakap yg digoreng celup tepung, pastu baru masukkan dlm bhn tumisan, suka hati la nk buat cmner kan, janji senang bg kita..
Disebabkan Liza guna ikan tongkol, jadi Liza rebus dulu ikan ni, pastu baru goreng..jom la kita tgk resepi ye
RESEPI TONGKOL GORENG CILI KERING
Bhn2:
4 keping ikan tongkol - rebus dgn garam + asam keeping
1 labu bawang besar - hiris
1/2 inci halia - hiris nipis
3 ulas bawang putih - hiris
10 tangkai cili kering - potong pendek
4 s/b sos tiram
4 s/b sos cili
2 s/b sos tomato
Sedikit kicap manis
Minyak
- goreng ikan rebus tadi hingga garing, angkat..
- tinggalkan sedikit minyak lebihan gorengan td, goreng cili kering, halia, bwg putih n bawang besar hingga naik bau..
- masukkan semua sos dan sebatikan, masukkan juga sedikit air..
- akhir masukkan ikan grg td dan gaul sebati..
Walaupun simple, tapi percayalah lauk ni mmg sedap...sesuai utk bersahur..
menu yang menarik kak...tapi nak tanye la kenapa yea ikan tongkol direbus dl ?
ReplyDeleteassalam liza, wah memang sesuai lauk ni buat iftar or sahur..memang bulan puasa ni kena lagi creative nak masak apa untuk familykan..stress tau..hehe
ReplyDelete