Wednesday, June 18, 2014

Mutton Varuval / Kambing Varuval....



Assalamualaikum wbt dan salam bersua kembali...sebenarnya mmg dah lama teringin nak buat kambing varuval ni tapi asyik tertangguh je...so, hari ni dgn semangat yg membara, Liza teruskan niat tu..



Sedap sgt rupanya kambing varuval ni, lagi pulak mmg tak de penggunaan santan di dlmnya, mmg senang la resepi ni...resepi ni Liza pun ingat2 lupa dr mana Liza dapat, so pada sesiapa yg rasa ni resepi dia, Liza mintak halalkan ye..


 


RESEPI MUTTON VARUVAL / KAMBING VARUVAL

Bhn2:

500gm dgg kambing - potong kecil
1 s/b serbuk kunyit
1 s/b serbuk ketumbar
1s/k serbuk jintan putih
- semua rempah diatas diperap bersama dgg lebih kurang 15 minit

2 s/b serbuk kari daging
1 biji bawang besar - mayang
1 inci halia*
3 ulas bawang pth *
3 s/b cili mesin
4 tangkai daun kari
Rempah 4 sekawan
Sedikit kicap manis
Garam, gula secukup rasa
Sdkt air



- tumbuk bhn bertanda *
- panaskan sedikit minyak, tumis bhn tumbuk, daun kari, rempah 4 sekawan dan bawang besar hiris hingga naik bau..
- masukkan cili mesin dan serbuk kari daging, kacau dan biar sedikit garing..
- masukkan daging kambing, sedkit air dan masak hingga mendidih.
- masukkan kicap, garam dan gula dan sesuaikan rasa ikut selera masing2 ye..
- masak dgn api sederhana hingga mendapat kepekatan yg diingini..

* sesuai sgt kalau makan dgn nasi berperisa, roti canai atau roti jala*

No comments:

Post a Comment