Kuah Rojak / Petis Homemade....
Assalamualaikum wbt...dah lama teringin nak buat sendiri kuah rojak ni, ye la kan, baru blh adjust nak pedas ke, manis ke atau apa saja rasa yg sesuai dgn selera kita...Alhamdulillah google punya google terberkenanlah dgn resepi dr Dayang ni..yg paling best sekali sebab family Liza mmg suka dgn sos homemade ni..dapat banyak jugak la, so, simpan je dlm petiais..bila2 je nak makan, keluarkan n terus cicah...perghhhh
Apa2 pun jutaan terima kasih pada Dayang yg sudi berkongsi resepi ni, izinkan Liza share kat sini pulak ye..
RESEPI KUAH ROJAK HOMEMADE
Bhn2:
1/2 botol kecil kicap lemak masin (lebih kurang
200 ml)
300g gula apong/gula merah/gula melaka atau
secukupnya
gula pasir secukupnya jika perlu
1 buku kecil belacan bakar(dihancurkan)
1/2 botol kecil sos cili
3/4 atau 1 cawan cili asli blended (pedas) /
cili kering kisar / cili boh - DJ menggunakan cili asli Walfood
bijan secukupnya (digoreng tanpa minyak)
125g tepung kanji/tepung ubi (tapioca starch)
(dibancuh dengan air secukupnya)
Cara2:
Satukan semua bahan KECUALI bijan dan tepung di
dalam periuk/kuali. Dengan api perlahan, masak dan kacau hingga larut dan
mendidih. (sila rasa masin, manis dan pedasnya. Jika terkurang, bolehlah tambah
apa yang perlu)
Masukkan sedikit demi sedikit tepung kanji
sambil dikacau tanpa henti. (Pastikan sentiasa dikacau supaya ia tidak
berketul-ketul). Masak hingga kuahnya sedikit pekat dan kelihatan licin.
Akhir sekali barulah dimasukkan bijan yang sudah
disangai tadi. Gaulkan rata-rata.
Tutupkan api. Biar ia sejuk.
Bolehlah dihidangkan bersama buah-buahan yang
digemari. Jangan lupa, taburkan kacang tanah yang sudah dikisar atau perah
sedikit limau kasturi bagi yang suka rasanya masam-masam sikit. Selamat
mencuba!
Sedap ni cicah jambu air atau jambu batu. Kakpb selalu beli yg dlm botol, masih ada lagi tak habis2. Nanti nak cuba juga mcm Liza buat ni.
ReplyDeletesedap..sedapp..suka cicah dgn buah pauh ^_^.. nnt nk cuba bt sndiri..slalu beli je kuah rojak
ReplyDelete