Tuesday, December 10, 2013
Puding Roti Kismis / Bread n Butter Pudding...
Resepi yg marbeles ni dapat dr dapur Ita Rohaya, katanya ni lah resepi yg dia belajar dr kelas Chef Asma...mmg tak kedekut ilmu betul la Ita ni, thnx again...kali ni mmg Liza buat sos kastad tu sbb nak rasa kelainan kalau mkn dgn sos kan...hubby ngn anak2 sambil makan sambil puji...mmg terbaekkk la resepi ni..
Jom kita tgk resepi ye..
RESEPI PUDING ROTI KISMIS / BREAD BUTTER PUDDING
Bhn2:
(A)
10 keping roti(secukupnya lebihkan pun takpe)
250g butter
250g kismis
serbuk kulit kayu manis-secukupnya shj
(B) Filling kastard
1 liter fresh milk
200g gula castor
10 biji telur
1 tsp esen vanilla
Cara2nya:
1.Sapu acuan dgn butter & potong tepi roti(jgn di buang)
2.Sapu roti ngan butter & susun roti dlm acuan.
3.Setiap lapisan tabur kismis & serbuk kulit kayu manis
4. Buat sehingga beberapa lapisan & tuangkan filling (bahan B).
5.Letak butter pada lapisan terakhir dan biarkan adunan sebentar sehingga roti tu lembut.
6. Bakar suhu 160 C sehingga masak guna cara steambaked.
Cara2 buat filling:
1.Campurkan kesemua bahan
2. Tuangkan keatas roti & biarkan roti lembut.
Vanilla Sauce
Bahan2
(A)
1 liter fresh milk
200g gula kastor
1/2 tsp esen vanilla
(B)
40g custard powder
250ml air
Cara2nya:
1. Panaskan baha(A) sehingga mendidih
2. Bancuh bahan (B) & campurkan ke dalam bahan (A)
3. Masak sehingga pekat(jika terlalu pekat boleh dicampur air @ fresh milk sedikit)
Salam kak liza,
ReplyDeleteresepi ni mesti dapat banyak kan...nampak sedap sangat...
Puding roti selain sedap, mengenyangkan!
ReplyDelete