Thursday, October 31, 2013
Senangin Masak Asam...
Ikan senangin ni pun salah satu ikan yg Liza beli kat Pantai Bagan Lalang hari tu,bila ikan fresh ni, isi dia pun manissss je...nak masak apa2 pun sodap kan..
Biasa Liza buat masak asam ni guna ikan duri ataupun kerisi..tapi kali ni Liza gunakan ikan senangin pulak, jom kita tgk resepi ye..
RESEPI SENANGIN MASAK ASAM
Bhn2:
6 keping ikan mayong / duri - bersihkan( kali ni guna senangin)
1 inci kunyit hidup - tumbuk halus
1/2 inci halia - tumbuk halus
4 ulas bwg merah - tumbuk halus
1/2 inci lengkuas - tumbuk halus
2 s/b cili mesin
2 - 3 keping asam keping
Daun kesum - letak bnyak2 pun tak pe, lg sedap...
Garam, serbuk perasa
Air secukupnya - utk kuah
- masukkan semua kecuali daun kesum ke dlm periuk dan masak hingga didih.
- masukkan daun kesum dan masak hingga ikan masak.
- dah siap dah, sedapnya mkn ngn nasi panas2.....
Assalamualaikum...Liza...kecur lir liur nmpk menu tghari Liza arini...
ReplyDeleteAmbe ni idok pernah beli ikan lain...tak kembung, selayang. Tak talapia, cencaru ★
ReplyDeleteOh,masakan ni Liza tak tumis ya.. rebus je..sedap tu segar, manis dan tak berminyak..
ReplyDeletetun ikan senangin pon x kenal.. huhu.. tragis sungguh..
ReplyDeleteKadang resepi simple mcm ni lg sedap ..thanks sy save resepi nye..mintak halal kan..
ReplyDeleteMinta halalkan resipi ye saya nak cuba masak
ReplyDelete