Sebenarnya ni la kali pertama beli pepahat, selama ni bila tgk tak terliur langsung sbb kecik2...tapi bila tgk pepahat kat Bagan Lalang Liza terus terpikat n beli sbb nmpk besar2...barulah best kan...so balik tu terus godek2 buat grg sambal ni, cuma kali ni Liza tambahkan telur utk pekatkan sambal dia...
RESEPI PEPAHAT SAMBAL BERTELUR
Bhn2:
700gm pepahat - bersihkan
3 ulas bawang putih *
3 ulas bawang putih *
5 ulas bawang merah *
2 batang serai *
5 s/b cili mesin
5 s/b cili mesin
1 biji telur
2 s/b sos tiram
2 s/b sos tiram
2 s/b sos cili
1/2 cawan air
Minyak untuk menumis
1/2 cawan air
Minyak untuk menumis
Garam, gula secukup rasa
- tumbuk/mesin bhn2 bertanda *..
-panaskan sedikit minyak dan tumis bhn2 tumbuk td dan cili mesin, masak hingga wangi..
-masukkan sos tiram, sos cili, garam dan gula dan masak lg sekejap..
- masukkan air, biar mendidih dan pecahkan telur dan masak sebentar hingga sedikit kering..
-masukkan pepahat dan kacau sebati, tutup kuali sekejap utk mempercepatkan proses memasak pepahat..
- masak selama 7-8 minit hingga pepahat masak..(bila dah terbuka tu maknanya masak la ye )
sedapnya liza..
ReplyDeleteakak baru sekali mkn pepahat ni itupun mkn kat muara seafood tu... sedap juga rupanya pepahat ni kan.. serupa mcm mentarang juga.. tp kat pasar biasa mmg susahla nk jumpa kan.. kecuali belah2 kuala selangor tu..
Sya x pnh rasa pepht ni..susah nak cri kat sini..nampak cam sedap je ni..
ReplyDeletenie kali ke2 dengar pepahat,mula tgk pun kt blog resepi nanie....apa rasanya yerk?...macam lala ke?
ReplyDeleteTelor masin tu kena masak dulu ka?
ReplyDelete