Monday, October 28, 2013

Bun Tuna....




Terima kasih pada Kak Pah @ Bundo atas perkongsian resepi roti tuna ni...dapat bnyak jugak la satu adunan ni, jadi pada sesiapa yg ahli mkn tak ramai tu buat separuh adunan pun dah cukup...tapi roti ni mmg best n lembut...

RESEPI BUN TUNA

Bhn2:
Bahan A
600 gm tepung HP
100 gm gula halus
20 gm susu tepung
6 gm garam
6 gm bread improver
11 gm yeast (1 peket mauripan)

Bahan B
285 gm air
1 biji telur
1 sudu kecil butter vanila

Bahan C
60 gm butter

Masukkan bahan A ke dalam mangkuk adunan. Gaul sebati pakai low speed one minute. Masukkan bahan B, blend slow speed selama satu minit lagi.  Masukkan bahan C blend high speed selama 20 minit.

Keluarkan dan bahagikan kepada beberapa biji bebola seberat 50 gm setiap satu.
Kemudian boleh terus isikan inti.  My adonan ni tak payah tunggu kembang kembang baru nak isi inti.  Lepas isi inti baru biarkan dia kembang.




Inti:
1 tin tuna
1 biji bawang besar didadu
1 sudu besar dried parsley
1 biji cili besar cincang kecil (tak suka cili tak payah bubuh)
1 sudu kecil jus lemon

* gaul semua bahan di atas dan masakkan sekejap dalam pan hingga bawang layu.

Untuk tabur:
mozarella cheese
mayonis
cili sos (kalau nak)


Kalau nk tgk cara gulung roti tu, tgk je kat dapur Bundo ye sbb Liza mmg tak buat..




3 comments:

  1. nampak sedap sungguh bun tuna tu...
    lama tak meroti dah skrg ni.. asyik mood M je lebih.. aduhaii... bilalah nak dtg kerajinan spt dulu2 ni...

    ReplyDelete