Monday, October 28, 2013
Bun Tuna....
Terima kasih pada Kak Pah @ Bundo atas perkongsian resepi roti tuna ni...dapat bnyak jugak la satu adunan ni, jadi pada sesiapa yg ahli mkn tak ramai tu buat separuh adunan pun dah cukup...tapi roti ni mmg best n lembut...
RESEPI BUN TUNA
Bhn2:
Bahan A
600 gm tepung HP
100 gm gula halus
20 gm susu tepung
6 gm garam
6 gm bread improver
11 gm yeast (1 peket mauripan)
Bahan B
285 gm air
1 biji telur
1 sudu kecil butter vanila
Bahan C
60 gm butter
Masukkan bahan A ke dalam mangkuk adunan. Gaul sebati pakai low speed one minute. Masukkan bahan B, blend slow speed selama satu minit lagi. Masukkan bahan C blend high speed selama 20 minit.
Keluarkan dan bahagikan kepada beberapa biji bebola seberat 50 gm setiap satu.
Kemudian boleh terus isikan inti. My adonan ni tak payah tunggu kembang kembang baru nak isi inti. Lepas isi inti baru biarkan dia kembang.
Inti:
1 tin tuna
1 biji bawang besar didadu
1 sudu besar dried parsley
1 biji cili besar cincang kecil (tak suka cili tak payah bubuh)
1 sudu kecil jus lemon
* gaul semua bahan di atas dan masakkan sekejap dalam pan hingga bawang layu.
Untuk tabur:
mozarella cheese
mayonis
cili sos (kalau nak)
Kalau nk tgk cara gulung roti tu, tgk je kat dapur Bundo ye sbb Liza mmg tak buat..
Sedapnya..nk cuba jgk la nti
ReplyDeleteanak2 mmg suka kalau tuna ni
ReplyDeletenampak sedap sungguh bun tuna tu...
ReplyDeletelama tak meroti dah skrg ni.. asyik mood M je lebih.. aduhaii... bilalah nak dtg kerajinan spt dulu2 ni...