Assalamualaikum wbt...first time makan n buat bingka labu ni, mmg syioookkk habis...tak sangka pulak sedap sgt, anak2 pun makan berkeping2, mmg terkejut jugak la...hihihi
Thnx pada Datin lulu, Liza mintak izin share kat sini pulak ye..
RESEPI BINGKA LABU CINDERELLA
Bhn2:
- 600gm labu (berat slps d rebus@kukus) - dlecek sedikit kasar
- *2 cawan tepung gandum
- *2 sudu besar(mumbung) tepung kastad
- *200ml santan kotak + air = 2 cawan santan
- *3/4 - 1 cawan gula
- *2 sudu besar butter @ marjerin - dcairkn
- *1/2 cawan susu pekat manis/krimer manis
- *1 sudu teh(rata) garam halus
- *5 biji telur (B@C) - cuci dulu
- 2 @ 3 sudu besar kelapa kering
- bahan tabur diatas bingka:
- kelapa kering & bijan
- u/p~sy guna sukatan cawan kopi@tea(standard size)
Cara-cara
- Panaskan oven 180C..
- Bahan2 yg dblend tadi dmasukkn kedlm labu yg dlecek...gaul mesra & tambahkn kelapa kering
- Masukkn 1 sudu besar butter/majerin kedlm loyang & panaskn sebentar dgn api yg kecil...
- Tuangkn adunan tadi kedlm loyang...tabur kelapa kering, dikuti bijan...
- Bakar >< 1 jam @ sehingga masak/ biar garing ckit kt atas lgi sedap...
memang sedap ni liza..acik biasa beli..kalau ada jual memang acik beli sedap
ReplyDeleteSedap nampak bingka labu nih...siaplah labu kat peti ais , akak akan kerjakan nya esok ikut resepi nih..hahaa..
ReplyDeletenmpk sedap ni. kuning dia pun cantik sangat.
ReplyDeleteSaya nak tahu, apa maksud 200ml santan+air =2cawan santan?
ReplyDelete