Assalamualaikum wbt...kuih lapis ni mmg peberet Yana, suka sgt dia mkn kuih ni...kali ni siap dia sendiri yg request kaler maler cmtu..pandai2 je budak kecik tu...
Kali ni Liza guna resepi dr ratu talam kita, Kak Yati, terima kasih kak, sedap kuih ni...
RESEPI KUIH LAPIS PELANGI
Bhn2:
Cara Penyediaan
- Satukan kedua2 jenis tepung, garam dan gula. Masukkan air dan santan pekat.
- Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
- Masukkan pewarna hijau dan perisa pandan ke dlm 1 bahagian dan 1 bahagian biarkan plain je.
- Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada acuan lompang.
- Masukkan 1 sudu kecil adunan putih dan kukus selama 3 minit/ sehingga adunan keras sikit.
- Lapiskan pula 1 sudu kecil adunan hijau dan kukus lagi selama 3 minit/sehingga keras sikit dan di ikuti adunan seterusnya.
- Lapiskan adunan berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 10 minit ).
- Setelah masak, angkat dan sejukkan..
** Kalau guna loyang, gunakan loyang 7x7x3inci. Seeloknya sapu sedikit minyak dan alaskan plastik dan sapu sedikit minyak lagi. Tuangkan adunan pertama dan kukus selama 10 minit diikuti adunan seterusnya, Lapisan terakhir, kukus selama 20 minit. Biarkan kuih betul2 sejuk, barulah di potong guna pisau plastik.
Hai Liza,
ReplyDeleteapa khabarnya, lama tak kunjung ke sini. langkah kanan saya ni sebab dapat hidangan kuih lapis pelangi, terang2 warnanya... menggoda selera tau!
cantik kaler kuih lapis..ceria..
ReplyDelete