Assalamualaikum wbt dan salam bersua kembali...hari ni dah masuk 13 hari kita berpuasa kan..ada yg dah start mengukis ke? thn ni bnyak pulak request dr anak2 suruh buat biskut tu la, biskut ni la..haisssh, diaorang tak tau ke umi diaorang ni terlebih rajin nk mengukis...tapi insyaallah demi anak2 tersayang, umi akan buat jugak cuma tak tau bila la...hihihi
Berbalik pada pudding coklat salju ni kan, anak2 mmg suka sgt sbb masuk mulut je terus telan, hiihihhi lembut bebenor...sape yg tak pernah buat lg cubalah buat resepi dr Kak Fida ni...mmg terbaekkk la...
Liza mintak izin share resepi kat sini pulak ye, thnx kak..
RESEPI PUDING COKLAT SALJU
Bhn2:
Cara-cara
- Susu,gula,mentega dan choc. masakan dimasak hingga larut dan mendidih sambil sentiasa dikacau.
- Kecilkan api dan masukkan bancuhan tepung jagung sambil adunan susu dikacau terus sehingga campuran puding menjadi licin.Matikan api.
- Masukkan adunan kedalam mangkuk2 puding yg kecil yg sesuai utk disajikan utk tetamu.Hias dgn choc. putih parut,choc. rice,kekacang cincang atau apa saja ikut selera.Simpan di dlm peti sejuk.Sedap disajikan sejuk.
- **Atau adunan boleh dibubuh ke dlm mangkuk2 kecil bertutup supaya mudah utk anak2 memakannya.
- ***Adunan puding ini tak sesuai dibubuh di dlm loyang atau bekas yg besar kerana puding ini jenis yg lembut tak boleh dipotong....tapi kalau nk bubuh jugak dlm bekas besar...masa menghidang,kenalah cedok dgn sendok.... :)
- ***klau menggunakan serbuk koko,lebihkan tepung jagung sedikit sebab adunan agak lembut drpd menggunakan choc potong tapi klau tak tambah tepung jagung pun tak apa asalkan adunan dibubuh di dalam mangkuk2 kecil...puding dalam gambar adalah contoh yg menggunakan serbuk koko...
oishii sou
ReplyDeletesenang nak buat pun
ai rasa puding la yg byk ai buat since iftar ni...takut tgk bdn makin bamok ni uwaaaaa
Budak2 mmg suka masakan yg berasakn coklat nih..puding ke...kek ke...biskut ke...sbb sedap! :)
ReplyDeleteassalamualaikum kak..
ReplyDeletesedapnya lahaiiii puding coklat.. nani puding 1 jenis pun tak buat2 lagi tahun ni.. uwaaaaa
Nyum...nyum...sedapnyerrr...amik resepi bawa balik yerrr...tima kasih.
ReplyDelete