Kalau masak lala cmni mmg laku kat umah ni, macam2 versi ada kan tp kali ni Liza brkenan dgn nama resepi ni, unik kan...so, try la buat..mmg tak menyesal la, sedap...terima kasih pada tuan empunya resepi Dicda...
RESEPI LALA TAM PLON ( ALA THAI)
Bhn2 tumis:
bawang besar
bawang putih
halia
- semua bhn Liza potong halus
Bahan untuk kuah :
Cara-cara
- panaskan minyak.tumis bahan tumis sampai naik bau.
- kemudian bahan untuk kuah tadi.masak hingga kuah mendidih cikit.masukkan air sedikit.
- kemudian nmasukkan tomato, karot, cili hijau dan lala.
- akhir sekali tuang bancuhan tepung jagung dan perasakan garam dan gula.masak hingga mendidih.tutup api hidang dengan nasi panas...best...
Sukatan kat atas tu main agak2 je ye, tetapi rasa dia mst ada manis n pedas sikit...ikut selera masing2 la..
Che Mid biasa masak resepi ni.. ada wangi daun limau purut tu.. sedap!
ReplyDelete