Kali ni Liza buat kuih serimuka pandan ni guna resepi dr NanaSham, mmg tak menghampakan, sedap dan menepati selera family Liza..siap bg kat cikgu adik lagi...dan yg paling Liza suka sbb senang nak potong kuih ni...thnx pada NanaSham sbb sudi berkongsi resepi kuih serimuka yg best ni..
RESEPI KUIH SERIMUKA PANDAN
Bhn2:
Bahan lapisan bawah:-
Bahan lapisan atas:-
Cara-cara
Untuk lapisan bawah:-
- A) Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
- B) Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min.
- C) Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh.
- D) Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
- E) Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
- F) Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.
- 1) Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit je pon boleh.
- 2) Masokkan santan yg telah dilarutkan bersama garam. Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi...
- 3) Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji. Hendakla ditapis adunan ini dan siap untuk dikukus!!
- 4) Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 45min atau 1jam....
PERINGATAN...kuih ini hendak la betol2 sejuk barula mudah dipotong n cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!!
Aslmkum Liza
ReplyDeleteelok jadinya part hijau atas tuserimuka itu....potong licin saja.nanti boleh cuba resepi ini.
tengok ayam bakar kat bawah....nampak sedap....nanti nak cuba juga...anak2 suka ayam bakar.