Tu diaaa, cream puff kastard lagi, kali ni Liza guna resepi yg Liza ambik kat dapur Tun, resepi asal dr Zaliana tp Liza tak dapat link dia, so terima kasih pada kedua2nya ye...
RESEPI CREAM PUFF
Bhn2:
Cara2:
- Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih.Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Sejukkan. - lepas mendidih, tun guna api paling perlahan dan masukkan tepung.
- Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer
- Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang
- Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik. Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30 minit. Oven hendaklah dipanaskan dulu, bakar dalam suhu 220 darjah celcius.Suhu yang panas membantu puff naik dengan sempurna. Pastikan puff telah benar-benar masak sebelum dikeluarkan dari oven.Ia kelihatan ringan,bahagian bawahnya tidak melekat di dulang dan telah berwarna kuning kecoklatan sedikit. Jika dikeluarkan sebelum cukup masak, puff akan turun dan tidak berongga di dalamnya. - tun guna suhu 200 C je.Liza pun guna suhu mcm Tun
Custard Filling:
Bhn2:
2 camca besar tepung kastard
2 camca besar gula kastor
1 1/3 cawan susu segar
30 gram mentega (kurang lebih 2 camca teh)
2 camca teh esen vanilla
Cara2:
- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla.
- Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat.
- Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
wow.. meleleh2 kuar cream dia.. ni yg bertambah sedap ni.. :)
ReplyDeleteRindunya nak mamam cream puff..tapi apa kan daya...masi dalam moog menyiapkan tempahan biskut raya....
ReplyDeleteSalam kak liza.. unik bentuk cream puff akak :) nmpk mcm star kt atas dia. tun baru buat last week utk pot luck iftar kt opis husband tun.. tp amik gamabr semua hodoh.. haha.. malu nk letak dlm blog.
ReplyDelete