Thursday, July 11, 2013
Bun Manis Chef Noraini....
Dah banyak sgt resepi roti yg Liza dh try, jadi utk memudahkan diri sendiri, terpaksa letak nama tuan empunya dibelakang resepi tu..lain kali senang nk cari...
Kali ni Liza buat basic sweet dough guna resepi dr Chef Noraini, dah pernah buat dulu...thnx ye chef, roti ni mmg lembut sgt..kali ni Liza buat 2 versi, sosej bun dan satu lg inti krim coklat...jom kita tgk resepi ye...
RESEPI BUN MANIS CHEF NORAINI
Bhn2:
400 gm tepung roti
100 gm tepung superfine (kek)
100 gm gula kastor
5 gm garam
20 gm susu tepung
1/4 sudu teh bread improver
1 biji telur B, dipukul
1 peket (11 gm) yis segera Mauripan
40 gm shortening
250 gm air
Cara Membuatnya :
1. Satukan tepung, gula, garam, susu tepung, bread improver dan yis. Gaul rata.
2. Buatkan lubang di tengah dan tuangkan telur dan air. Gaul hingga menjadi doh yang kasar.
3. Masukkan shortening dan gaul/pukul lagi hingga menjadi doh yang lembut dan elastik. Jika guna mesin 10- 15 minit. Pakai tangan 20 minit. Doh yang cukup elok diuli boleh ditarik nipis seperti roti canai.
4. Masukkan dalam bekas besar dan biarkan ia mengembang selama 45 minit dan naik 2 kali ganda.
5. Tumbuk doh bagi membuang anginnya dan uli sebentar ke bentuk asal.
6. Timbang doh seberat 60 gm dan bentukkan. Boleh juga diletakkan inti di tengahnya.
7. Susun dalam dulang pembakar dan biarkan ia naik 30 minit lagi . Masa bergantung kepada suhu bilik. Ia perlukan suhu 35 - 40 darjah celcius untuk naik dengan elok.
8. Gliskan dengan campuran telur dan air susu .
9. Bakar pada suhu 200 darjah celcius selama 20 minit hingga masak.
slm kak Liza..
ReplyDeletehaiii tliur lak tgk roti tu..QH mmg suka roti tp skrg dh lama xbuat sbb sentuhan xmjadi..hihi