Masa singgah cuci mata kat dapur Kak Nor hari tu, tergoda sungguh tgk lamb chop Kak Nor...dalam hati dah berkata2, satu hari nnt Liza akan try buat jugak..Alhamdulillah hari tu smpai jugak seru nk membuatnya tp Liza tukar dgn steak...mmg sedap dan family Liza suka sgt, sampai pg besok pun abg n angah tanya lg steak mlm td ada lg tak...terimakasih ye Kak Nor, akhirnya Liza boleh buat steak sendiri....yahoooo
RESEPI BLACKPEPPER STEAK
Bhn:
5
kpg daging kambing -Liza guna dgg steak 6 keping
5 ulas bawang putih ~ ditumbuk halus
1 sudu besar serbuk lada hitam ~ yg baru ditumbuk
3 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula perang/madu
2 sudu besar minyak zaitun
Cara:
Gaul kesemua bahan kecuali daging kambing.
Lumurkan bahan perapan pada daging dgn rata.
Perap dlm peti ais lebih kurang 1 - 2 jam. (lama lama lagi baik)
Panaskan grill pan dgn api sederhana atau boleh juga guna non stick pan. (k.nor guna pemanggang ajaib)
Letakkan daging kambing dan panggang lebih kurang 8 - 10 min.
Kemudian balikkan dan panggang lagi sehingga masak. (jangan balik2kan banyak kali, cukup hanya sekali utk menghasilkan daging panggang yg lebih enak).
Angkat dan hidangkan dgn Sos Lada Hitam, Garlic Mashed Potato & Creamy Coleslaw.
5 ulas bawang putih ~ ditumbuk halus
1 sudu besar serbuk lada hitam ~ yg baru ditumbuk
3 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula perang/madu
2 sudu besar minyak zaitun
Cara:
Gaul kesemua bahan kecuali daging kambing.
Lumurkan bahan perapan pada daging dgn rata.
Perap dlm peti ais lebih kurang 1 - 2 jam. (lama lama lagi baik)
Panaskan grill pan dgn api sederhana atau boleh juga guna non stick pan. (k.nor guna pemanggang ajaib)
Letakkan daging kambing dan panggang lebih kurang 8 - 10 min.
Kemudian balikkan dan panggang lagi sehingga masak. (jangan balik2kan banyak kali, cukup hanya sekali utk menghasilkan daging panggang yg lebih enak).
Angkat dan hidangkan dgn Sos Lada Hitam, Garlic Mashed Potato & Creamy Coleslaw.
SOS LADA HITAM dr Kasih Salina, tq jugak pada Kak Nor
Bhn2:
1 bawang besar [didadu]
2 bawang putih [dicincang]4-5 sudu besar lada hitam [kisar]
2 sudu besar tomato sos
1 sudu besa sos cili
2 sudu sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar susu fresh
2 setengah cawan air rebusan tulang ayam/daging @ kiub ayam Knor
1 sudu kecil tepung jagung bancuh ngan air sikit
garam dan sedikit gula
minyak untuk tumis (guna mentega pun boleh)
Cara:
1. Tumis bawang besar & bawang putih sampai layu.
2. Masukkan air rebusan ayam.
3. Masukkan tomato sos, cili sos, lada hitam, sos tiram @ kicap dan tepung jagung.
4. Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yg dikehendaki
5. Lastly, masukkan susu fresh, garam dan gula secukup rasa.
Resepi mashed potato pulak Liza amik dr dapur Hana, thnx ye cikgu..
MASHED POTATO
Bhn2:
5-6 biji kentang
2 sudu besar butter1 sudu besar mayonis
2 sudu besar susu segar
sedikit blackpepper
garam
Cara-cara
- Kupas kulit kentang. Potong 4 atau 6. Rebus sehingga empuk. Toskan. Satukan semua bahan dan lenyek hingga lembut dan gebu. Ketepikan.
CREAMY COLESLAW KAK NOR
Bhn2:
1/2
cawan lobak merah yg disagat
1/2
biji bawang besar ~ dihiris halus4 cawan kobis yg disagat
3 - 4 sudu besar mayonis ~ k.nor guna lady's choice magic mayo Liza guna mayonis lady's choice yg biasa
2 sudu susu fresh
secubit garam
Cara:
Masukkan kesemua bahan ke dalam sebuah mangkuk dan gaul rata.
Simpan
dalam peti ais.Masukkan kesemua bahan ke dalam sebuah mangkuk dan gaul rata.
Hidangkan sejuk.
wah...lajunya masuk n3...br je jap td komen pd bingka ubi kayu..hihi
ReplyDeletesemua sedap2 belaka kat sini...
hihihi, mana taknya bnyak sgt n3 tertunggak...
ReplyDelete