Saturday, March 2, 2013

Ayam Percik Pasar Malam..



Hari tu sengaja beli ayam bhgn paha ni, memula tu plan nak buat chicken chop, lepas tu rasa macam baru je makan..last2 jadilah ayam percik pasar malam ni, mmg dah lama teringin nk buat pun..

Liza jumpa resepi ni kat MYR, thnx sajiemas sbb anak2 mmg tak puas mkn ayam ni, suruh Liza buat lg...hihihi

RESEPI AYAM PERCIK PASAR MALAM

Bhn2:

  • 500 gm bawang besar
  • 50 gm halia - diblender
  • 50 gm lengkuas - diblender
  • 50 gm bawang putih - diblender
  • 5 batang serai - diblender
  • 2 cawan gula
  • 3 sudu stok ayam serbuk
  • 5 senduk cili mesin
  • 5 senduk cili sos
  • 1/2 kg santan


Cara-cara

Campurkan semua bahan dan dimasak sampai mendidih
 
Apabila sudah mendidih, masukkan ayam hingga separuh masak
 
Asingkan ayam dan siap untuk dibakar, kuah yang lebih disimpan untuk dicurahkan di atas ayam nanti
 
Bakar dan siap untuk menjamu selera ...


3 comments:

  1. Salam kak liza.. wahhhh.. sedapnyer.. dh lama xmakan ayam percik. nk cari kt pasar malam pun, kt sini xde jual kot. terliur la pulak nengoknya.

    ReplyDelete
  2. Salam Liza...
    Meleleh dah liur tengok ayam percik pasar malam ni....konpem laju meter makan kan...

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum...emmmm lama plak rasanya tak makan ayam golek/percik ni...Klu dapat panggang atas bara lagi bestttttt

    ReplyDelete