Assalamualaikum wbt di hari Jumaat 110113 bersamaan dgn 29 Safar 1434H....semoga kita semua sentiasa dilindungi dan diberkati...Aamiin
Hari tu teringin sgt nk mkn laksa kuah putih ni aka laksa kelantan tp bhn2 ulam tak cukup..yg ada masa tu cuma kcg pjg..tp disebabkan tahap mengidam tu keterlaluan, Liza tetap buat jugak..yg pnting dapat mkn laksa ni...ihihhii
RESEPI KUAH LAKSA KELANTAN:
Bhn2:
10 ekor ikan sardin / kembong - rebus dan ambil isinya
15 ulas bwg merah
2 inci halia
2 s/t serbuk lada hitam
2 biji santan kelapa
Garam
Gula, srbk perasa
- kisar halus ikan rebus, bwg merah, halia bersama sedikit santan.
- masukkan ke dlm periuk, masukkan lebihan sntan dan serbuk lada hitam.
- masak dgn api sederhana,masukkan garam, gula dan srbk perasa.
- biar hingga didihdan tutup api.
#kuah laksam ni perlu sentiasa dikacau utk mendapatkan kuah yg cantik dan tidak berketul2..#
15 ulas bwg merah
2 inci halia
2 s/t serbuk lada hitam
2 biji santan kelapa
Garam
Gula, srbk perasa
- kisar halus ikan rebus, bwg merah, halia bersama sedikit santan.
- masukkan ke dlm periuk, masukkan lebihan sntan dan serbuk lada hitam.
- masak dgn api sederhana,masukkan garam, gula dan srbk perasa.
- biar hingga didihdan tutup api.
#kuah laksam ni perlu sentiasa dikacau utk mendapatkan kuah yg cantik dan tidak berketul2..#
Bhn2 sampingan:
Laksa
Taugeh
Kacang pjg
Bunga kantan
Ulam ulaman
Sambal lada kering/ cili api
Garam dan belacan - optional
ehhh... macam mana leh sesat sampai jumpa laksa ni? org lam pantang tak leh makan laksa.. pejam mata je tengok gambar tu.. huhuhu
ReplyDeletesuka kuah laksa macam ni...sedapnya
ReplyDeletehari tu ummi faa baru buat....sedap sedap...fevret ni..
ReplyDeletewaaaa..rindu masakan ummi!
sedapnya...teringin nk buat gak..tp smpai skrg xwat2..tgk kt sini teringin la plk rasanya...
ReplyDelete