Malas pulak nk celoteh pjg2, jom kita terus resepi je la...
RESEPI APAM NASI
Bhn2:
2 cwn nasi sejuk
2 cwn tpg gndum
2 cwn tpg beras
1 cwn gula
perang
3/4 cwn gula pasir
2 1/2cwn air
2 cm/teh yis segera
kelapa
parut & secubit garam - gaul
(utk kelapa tahan lebih lama, kukus
sekejap)- kisar nasi bersama air , tuang air sdkt demi sdkt.
-
masukkan gula perang dan gula pasir & kisar lg hingga sebati
- dlm satu
bekas lain , campurkan kedua2 tpg dan yis dan gaul rata
- tuang bhn2 kisar td
kedlam bekas tepung dan gaul hingga sebati
- tutup bekas dan perap adunan
selama 3 jam
- panaskan kukusan, sapu acuan dgn sdkt minyak mkn
- sudukan
adunan apam dan kukus selama 15 min.
sedap nie...lama x makan...sbb x buat2...hehe...
ReplyDelete