Wednesday, October 31, 2012

Laksa Penang Versi Bonda....


Menu yg sentiasa akan mnjdi peberet Liza sampai bila2...kadang2 kalau bau kuah laksa ni yg tak tau dr mana dtgnya pun, selera dah terbuka...belum lg kalau ada depan mata....kompem2 la perut pun dah terbuka utk bagi laluan....hihihiii

Apa pun bg Liza laksa penang arwah ma ni mmg yg terbaik, mgkn jugak sbb dia campurkan dgn kisaran rebusan tulang ikan...ok la, tak mo bebel pjg2, moh kita layan resepi...


RESEPI LAKSA PENANG VERSI BONDA

Bhn2:


6 ekor ikan sardin / kembong - bersihkan dan rebus
1/2 inci halia
5 ulas bwg merah
Sdkt belacan
4 s/b cili mesin - terpulang
3-4 kuntum bunga kantan
Daun kesum
Asam keping
Garam, serbuk perasa
Air secukupnya

- ikan yg telah direbus td diasingkan isi dan tulangnya. tulang ikan jgn dibuang.
- mesin halus isi ikan, halia, bwg merah dan belacan bersama air.
- masukkan ke dlm periuk.
- mesin pula tulang ikan bersama air rebusannya hingga hancur dan tapis kedlm periuk td.
- hiris halus bunga kantan dan masukkan ke dlm periuk bersama asam keping dan cili mesin.
- masak hingga mendidih dan masuk garam, serbuk perasa dan daun kesum.
- bila rasa dh sesuai, angkat dan hidang panas2.




Bhn2 sampingan :

Laksa basah
Telur rebus - belah 4
Timun - hiris memanjang nipis
Nenas - option
Bwg besar - hiris
Cili api - potong kecil2
Daun salad - hiris
Limau kasturi - belah 2



                                                         Selamat Menjamu Selera...

12 comments:

  1. nak nak nak nak.. 100 x cakap nakkkkk
    smlm baru bersembang2 ngan mr mama kat dapor.. dia cakap week end ni nak wat laksa.. sbb dah lama tak wat laksa.. asyik makan sup je.. ehehehe

    ReplyDelete
  2. sedapnya kak liza

    terliur tina tgk, kalau tina pun mmg akan kisar tulang ikan tu, bagi penambah kesedapan dia

    ReplyDelete
  3. Laksa penang mmg fav sis.nampak pun dah tahu pasti sedap.

    ReplyDelete
  4. dulu mmg payah nak terima laksa penang nie,bila dh rasa 5 @6 kali baru rasa nikmat dia....

    ReplyDelete
  5. terliur tgk laksa ni..dlu QH xgemar jugak..tp bile dh cuba skali..terus suka..nyumy

    ReplyDelete
  6. salam liza..akak jarang buat, biasenya balik umah MIL , akak akan pulun makan..kalau akak buat sure jadi lakse putih..hihi..lakse klate lah tu!

    ReplyDelete
  7. wooo...mesti cube..first time buat laksa..

    ReplyDelete
  8. sedapnya...pekat kuah...lg pekat lg sedap kan

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete