Ni satu lg menu berasaskan lembu...mooooo...ihhihii , pun dah lama buat, baru sempat nk publish...Liza mmg suka mkn apa jugak jenis kerabu sbb rasa masam n pedas yg menggamit selera utk tambah dan tambah ....lepas tu lemak2 pun bertambah dan berkata sesama sendiri, 'tak dapek den nak nolong'....hihihii
Liza ambik resepi ni dr MyR, thnx ye Ahmadd..kerabu ni mmg sedap dan kena dgn selera family Liza...mintak izin share resepi kat sini ye..
RESEPI KERABU PERUT KELATE
Bhn2:
- Bahan A
- 500 gram perut lembu
- Ikan kembong seekor(kalau ikan selar kuning 3/4)*lebihkan ikan untuk rasa yang lebih umph!*
- lada hitam/lada sulah - lada hitam dlm 1 s/k
- bawang merah besar(bawang India) 1 labu
- Bahan B
- bawang merah besar 1 labu di mayang
- cili merah dimayang - guna cili api..perghhhh
- 1 bunga kantan dimayang - xde
- kelapa parut untuk dibuat kerisik
- 1 biji tomato di potong dadu (kalau tak letak pun takpe)
- asam limau nipis/limau kasturi
- garam
- gula
- santan RM1
- Kacang panjang RM1/seikat dan dimayang halus2 - Liza gantukan dgn timun yg dihiris
Cara-cara
- Ok! Mula2 sekali hiris perut lembu itu memanjang kemudian direbus sehingga
empuk dan toskan .
- Panggang ikan jadi ikan bakar(kalau saya nak cepat saya rebuskan saja dengan
sedikit air).
- Sediakan kerisik: Goreng lebihkurang secawan kelapa parut tanpa minyak
sehingga garing dan warna bertukar menjadi perang. Tumbuk kelapa hingga nampak
keluar minyak Ok dah siap kerisik - Liza guna yg ready made je...
- Tumbuk lada hitam, kemudian tumbuk bawang dari bahan A, tak lumat sangatpun
tak mengapa. Kemudian masukkan isi ikan yang dipanggang/rebus tadi, tumbuk lagi.
- Bila dah siap 4 peringkat tadi campurkan semua yang dalam lesung tadi, kacang panjang dan kesemua bahan B dalam satu mangkuk besar. Kacau-kacaukan hingga rasanya serasi.... masin ada, manis dan masam... Selamat mencuba!
fuhhhhyoooo.. sedap nammpak kerabu perut.. :) nyum nyum... :)
ReplyDeletebanyak ke dapat daging korban kali ni?
akk tak balik kpg pun nani, dgg korban pun takde...beli je la...hihihi
ReplyDeleteteringat perut dpt masa korban baru ni...
ReplyDeletebuat kerabu perut sedapnya...
sedap nya....
ReplyDeleteIni pun antara kegemaran saya. Kerabu perut, tambah tauge pun sodap.
ReplyDeletesebut kerabu kelate ni teringat dulu kelik kelate rumoh pok sedaro suami... mok sedaro buat kerabu kacang (nampak mcm kcg parang.. tp pokoknya tinggi!) tp tak ingat nama dah.. hehe... mmg sedap giler! rencah kerabu kat belah2 pantai timur ni mmg guna isi ikan.. best!
ReplyDeleteuishh kalo dapat ni ratah ni..sedapnyerr..
ReplyDeletesantan masuk waktu bile?
ReplyDelete