Sunday, October 7, 2012

Homemade Butterscotch Sauce....


Assalamualaikum wbt dan salam manis dihujung minggu buat semua....ari ni Liza nk share resepi butterscotch yg Liza buat ari tu utk kek angah...butterscotch ni mmg best, lemak berkrim disukai ramai....hihihii

Macam2 resepi butterscotch yg ada, tp Liza berkenan dgn resepi dr MyR, thnx ye Zack...resepi yg simple tp hasilnya, wallllaaaa....


RESEPI BUTTERSCOTCH SAUCE

Bhn2:

  • 2/3C susu sejat@evaporated milk
  • 3/4C gula perang, dipadatkan
  • 2sb + 1/2sb butter
  • 1st esen vanila
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan dalam periuk kecil (pastikan guna periuk tebal untuk elakkan butterscotch hangus).
  2. Kacau atas api kecil selama 5 minit atau hingga bahan kelihatan sudah bercampur.
  3. Kuatkan api dan biarkan ia mendidih sebentar, kemudian turunkan api kembali dan renehkan selama 5 minit, sambil kacau sekali sekala (sy renihkan 10 minit untuk pekatkan sos).
  4. Tutup api, biarkan pada suhu bilik atau 2 jam dan boleh disimpan dalam petiais utk tahan lebih lama...

7 comments:

  1. senang ja rupanya .. boleh la cuba nanti

    ReplyDelete
  2. best resepinya ni..tq kak..share kat sini..

    ReplyDelete
  3. Mala, tu la pasal, akk pun baru tau sng je nk buat butterscotch ni...

    ReplyDelete
  4. Tima Kasih banyak2 & nak minta halalkan resipi nie ya!! :)

    ReplyDelete
  5. menariknya....spreadkan kat roti pun menjadik nih..

    ReplyDelete