Assalamualaikum wbt dan salam manis dihujung minggu buat semua....ari ni Liza nk share resepi butterscotch yg Liza buat ari tu utk kek angah...butterscotch ni mmg best, lemak berkrim disukai ramai....hihihii
Macam2 resepi butterscotch yg ada, tp Liza berkenan dgn resepi dr MyR, thnx ye Zack...resepi yg simple tp hasilnya, wallllaaaa....
RESEPI BUTTERSCOTCH SAUCE
Bhn2:
- 2/3C susu sejat@evaporated milk
- 3/4C gula perang, dipadatkan
- 2sb + 1/2sb butter
- 1st esen vanila
- Masukkan semua bahan dalam periuk kecil (pastikan guna periuk tebal untuk
elakkan butterscotch hangus).
- Kacau atas api kecil selama 5 minit atau hingga bahan kelihatan sudah
bercampur.
- Kuatkan api dan biarkan ia mendidih sebentar, kemudian turunkan api kembali
dan renehkan selama 5 minit, sambil kacau sekali sekala (sy renihkan 10 minit
untuk pekatkan sos).
- Tutup api, biarkan pada suhu bilik atau 2 jam dan boleh disimpan dalam petiais utk tahan lebih lama...
senang ja rupanya .. boleh la cuba nanti
ReplyDeletebest resepinya ni..tq kak..share kat sini..
ReplyDeleteMala, tu la pasal, akk pun baru tau sng je nk buat butterscotch ni...
ReplyDeletesama2 rohah...
ReplyDeletebest ni..nanti leh cuba
ReplyDeleteTima Kasih banyak2 & nak minta halalkan resipi nie ya!! :)
ReplyDeletemenariknya....spreadkan kat roti pun menjadik nih..
ReplyDelete