Assalamualaikum wbt....ni satu lagi resepi ayam golek yg Liza buat....sukaaaa sgt sbb sedap....mula2 tgk kat fb Joha Hassan @ Papajoh, terus laju je telan air liur...hihihii
Macam biase la kalau nk buat yg spesel cmni, mst la tunggu cukup ahli...so, pada tanggal 16 Sept 2012 ari tu, ala2 menyambut hari Malaysia, maka terkorban jugak la ayam ni....ayam golek ni Liza makan dgn nasi putih je, mmg sedap n berbaloi sgt cuba resepi ni....kalau nk buat sikit pun no hal...tp angah nk mkn style omputih, dia cakap...so kena lah bakar sekor2 cmni, pastu nk mkn nnt baru potong.....macam2 anak dara srg tu kan....sambil mkn dia siap angkat ibu jari lagi, tanda best...mmg puas hati dgn resepi ayam golek ni...
Terima kasih yg tak terhingga buat Papajoh atas resepi yg mmg marbeles ni....Liza minta izin share kat sini pulak ye....thnx sekali lg..
RESEPI AYAM PANGGANG / GOLEK LEMAK MANIS
Bhn2:
1 whole Chicken cut in halves.
15 - 20 shallots (Blend/Kisar)
4 Red Chillies (Blend/Kisar)
4 pcs Kafir Lime leaves (Daun Limau perut)
4 candle nuts
200gm Coconut Milk (Santan)
2 cm Galangal (Lengkuas) (Blend/Kisar)
2 cm Fresh Tumeric (Blend/Kisar)
3 pcs Lemon grass (Serai)
3 pcs of screwpine leaves (Daun Pandan)
Salt & Sugar for taste
4 table spoon of Oil
Heat oil in the wok, add lemon grass and pandan leaves. Add the blend spices and cooked till the aroma rises. Add the chicken, cook for 15/20 mins on medium heat add the coconut milk and cook for another 10mins. Take the chicken out and place on oven tray.
Grilled chicken for 20 to 25 mins in the oven @180C or grilled on charcoal. Garnish with coriander leaves and fresh salad.
- panaskan sedkit minyak, tumis serai dan daun pandan, bila dah wangi, masukkan bhn2 kisar dan daun limau purut dan masak lg hingga wangi..4 Red Chillies (Blend/Kisar)
4 pcs Kafir Lime leaves (Daun Limau perut)
4 candle nuts
200gm Coconut Milk (Santan)
2 cm Galangal (Lengkuas) (Blend/Kisar)
2 cm Fresh Tumeric (Blend/Kisar)
3 pcs Lemon grass (Serai)
3 pcs of screwpine leaves (Daun Pandan)
Salt & Sugar for taste
4 table spoon of Oil
Heat oil in the wok, add lemon grass and pandan leaves. Add the blend spices and cooked till the aroma rises. Add the chicken, cook for 15/20 mins on medium heat add the coconut milk and cook for another 10mins. Take the chicken out and place on oven tray.
Grilled chicken for 20 to 25 mins in the oven @180C or grilled on charcoal. Garnish with coriander leaves and fresh salad.
- masukkan garam dan gula secukup rasa, lepas tu masukkan ayam dan masak hingga ayam separuh masak lbh kurang 15-20 minit.
- lepas tu masukkan santan dan masak lg dlm 10 minit.
- keluarkan ayam dan letak atas tray dan bakar dlm oven 20-25 minit, 180C atau hingga ayam masak...
- boleh lah dihidang dgn nasi putih...walllaaaa
-
Salam,
ReplyDeleteayam tergolek nmpaknya.....suami saya suka tp saya x pernah buat lg....nanti akak nk cuba resepi nie ye...
wslam kak...cubalh ayam ni, mmg best dan yg pnting bhn pun simple je...
ReplyDeleteNampak sedapnya ,.saya baru teringat lama tak masak Ayam panggan.
ReplyDeletemmg sedap ni sonia...nnt blh la try ye...
ReplyDeleteSalam kak liza! sedapnya! mcm ayam panggang org siam pulak bila tgk bhn2 dia tu :D kita pun bakar ayam minggu lepas t ayam sihat sikit lah sbb tgh diet ehehe...
ReplyDeletesedapnya...
ReplyDeleteadohai Kak Liza, tergolek ayam tu membuatkan hatiku tergolek sama kerana tak dapat nak merasa yang tergolek2 tu, hehe
ReplyDeletemak aiiihhh...sedapnya k.liza...cnp yer...
ReplyDeletemak aiiihhh...sedapnya k.liza...cnp yer...
ReplyDeleteUwaaaa..satu ekor ayam telah ditumbangkan ....hehehe..nampak sedap la..menyelerakan.
ReplyDeleteKesian ayam tergolek tu, dah habis ye liza. Akk tgk plating liza tu togel je kacang dua kerat...hihi..kalau akk la..keluar oven terus ngap, tak pandai hias2.
ReplyDelete