Assalamualaikum dan salam manis buat semua...mst sekarang semua dah berbalang2 buat kukis kat umah tu kan...Liza macam tahun2 sudah jugak la, buat kukis yg anak2 nk mkn jer..bkn ape, takut membazir pulak...
Biskut almond london ni ialah biskut wajib ada sbb ni peberet anak2..awal2 lagi kakak dah request suruh buatkan...ni pun terpaksa amik gambar masa coklat tu tak keras lg, ye la cameraman tgh kelam kabut nk buka pose....hihihiii
Macam biase Liza gunakan resepi dr MyR, terima kasih bebanyak buat Nizamadey...biskut ni mmg best sbb dia rangup...Liza mintak share resepi kat sini pulak ye, thnx again...
BISKUT ALMOND LONDON
Bhn2: ( dlm 150 biji)
- 250 gm mentega
- 125 gm gula halus
- 1 biji telur
- 1 tsp esen vanilla
- 50 gm serbuk badam (optional)
- 200 gm tepung jagung
- 300 gm tepung gandum
- 2 sudu tepung beras
- 1 tsp baking powder
- 200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)
- 50 gm badam cincang (utk hiasan)
- +/- 700 gm coklat (compound coklat lebih baik dr cooking coklat)
- Pukul mentega dengan gula hingga kembang
- Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
- Masukkan serbuk badam, kacau
- Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama
adunan tadi
- Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
- Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang
didalamnyer.
- Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
- Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit
- Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil"
- Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat
masak. (Saya guna pipe untuk sadur coklat...x comot sgt!!) Taburkan sedikit
badam cincang utk hiasan
- Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan.
salam liza...
ReplyDeleteniat nk buat almond london dah ada dari awal ramadhan lagi...tpi sampai skrang x terbuat2 lagi..
kemas jer almond london tu...
Sdg mmbuat sekut ni jugak..tp resepi lain.hehee..tinggal nak celup ceklat lg.part mls skali.hehe...
ReplyDeleteLama akak tak singgah sini, selamat hari raya Liza dan maaf zahir batin
ReplyDelete