Tuesday, August 28, 2012
Asam Gumpal @ Sagupal Bonda....
Ni sebenarnya sejenis bubur atau pengat yg mmg susah kita nk jumpa kat kedai2...biasanya kalau kat Kelantan pun bulan pose baru akan ada org jual bubur ni...buat pengat ni tak susah pun, biasanya arwah ma akan buat tanpa inti kacang kat dalam tu, maknanya simple je bubur ni..utk menu buka pose hari tu, bubur ni lah yg cik hubby request, dia mmg suka dgn rasa kuih muih yg ada sagu ni mgkn jugak sbb kekenyalan sagu ni yg mengasyikkan masa mkn....
Ok lah jom kita tgk resepi simple asam gumpal arwah bonda Liza...
RESEPI ASAM GUPAL / SAGUPAL BONDA
Bhn2:
2 cawan sagu putih - bersihkan dan toskan
4 mangkuk santan
Sehelai daun pandan
Sedikit halba
Sehiris nipis halia
Gula pasir secukupnya
Secubit garam
- masukkan sagu ke dlm bekas besar dan tuang air panas mendidih sdkt2 .
- buat hingga sagu blh dikepal dan ketepikan.
- masak santan bersama daun pandan, halia, halba, garam dan gula hingga mendidih.
- masukkan sagu yg telah dikepal td dan masak hingga sagu betul2 masak.
- sejukkan dan sedia dihidangkan.. senangkan...
-
Memang jarang nak jumpa benda ni Liza... betul ke ada nama lainnya... sanggupal!
ReplyDeletetang nama lain tu mmg Liza tak tau la Amie, mgkn jugak kot, ringkasan pada asam gumpal kan...hihihii pandai jer..
ReplyDeletesalam liza, boleh cuba ni tak pernah makan bubur ni...:)
ReplyDeletesi jakun x pernah makan ni
ReplyDeletenangessss tapi nmpk sedap!!
salam...
ReplyDeletebln posa ari 2 Nur ada buah ala2 macam ni juga tapi berwarna warni...
simple aja bahan2nya...
mas teringin nak try asam gumpal ni...
ReplyDeletesedappnya tengok..
nanti2 nak try juga la...he3