Sunday, June 10, 2012

Cucur Susu Lemak Manis...

Sebenarnya n3 ni semua yg dah jadi baja tau, dah berkurun dah buat, tp baru sekarang sempat nk publish....ni pun buat sebelum cuti sekolah ari tu lagi, mak aaiiii lamanya....hihihihii
Hari tu dok berkira2 nk masak apa utk minum ptg, nak buat resepi yg simple, cepat dan sedap...last sekali terfikir la resepi yg dah lama Liza salin ni, tp xpernah buat pun lagi....so ape lagi, tgk bhn, semua ada kat dapur, maka bermula lah projek 'mengcucur' ....hihihihi




Resepi ni rasanya Liza tgk kat dapur Izah,kalau nk tgk cucur yg bulat2 comel, jenguk la kat dapur Izah atau Mas ye....resepi asal katanya dr Kak Fida, terima kasih la buat semua yg mewarwarkan cucur ni, best n lembut sesangat....sukaaaaaa

RESEPI CUCUR SUSU LEMAK MANIS

Bhn2:
1 1/4 cawan tepung gandum - diayak
1/2 sk baking powder - diayak
1/2 sk bicarbonate soda - diayak
6 sudu besar susu pekat manis - lebihkan jika suka manis
1/2 cawan susu segar @ cair
garam secukup rasa

Cara membuatnya :
Ayak bahan2 kering ke dalam mangkuk.Masukkan susu manis dan tuang susu segar @ cair sedikit2 sambil dikacau hingga adunan licin dan sebati. Mas lebihkan sikit susu segar tu sebab adunan nampak pekat.
Goreng cucur dalam minyak yang panas sambil dibalek2kan untuk mendapatkan cucur yang bulat gelembong hingga keperangan, untuk mendapatkan cucur yang bulat2, jangan goreng banyak sangat cucur tu supaya cucur dapat kembang bulat dengan cantik dan tak melekat2.... :)
Angkat cucur dan hidangkan.


1 comment:

  1. Lama dah tak makan cucur lemak manis macam ni.. 2 tahun ada rasanya..:))

    ReplyDelete