Sunday, April 29, 2012

Mee Kari Tulang...


RESEPI MEE KARI TULANG

Bhn2:


7 ulas bwg merah
2 ulas bwg pth
1 inci halia
1 senduk cili mesin
5 s/b serbuk kari daging
Fishball, fishcake - potong kecil
Tulang = dgg tetel - direbus dahulu
Santan secukupnya
2 tangkai daun kari
Air asam jawa

Bhn2 sampingan

250 gm mee - celur
Taugeh - celur
Tauhu - digoreng
Telur -direbus
Limau kasturi
Lada hijau - potong nipis




Cara buat kuah :

- tumbuk atau mesin bwg merah, pth dan halia
- tumis bhn2 tersebut dan masukkan rempah kari bersama cili mesin yg telah dibancuh dgn sdkt air
- bila dah garing, masukkan air asam jawa dan daun kari.
- pastikan betul2 garing, baru masukkan santan dan tulang bersama air rebusannya..
- bila dah mendidih, masukkan fishball dan fishcake.
- perasakan dgn garam dan sdkt srbuk perasa.
- bila tulang dah betul2 empuk, tutup api dan hidang bersama bhn sampingan..


3 comments:

  1. sedapnya kak..saya suka mee kari..lain kali nak cuba letak tulang...:)

    ReplyDelete
  2. Emm terima kasih resepi ni, saya nk cuba

    ReplyDelete
  3. Cadangan menu utk hujung syawal ni..x sabar utk menikmatinya...tkasih utk resepi

    ReplyDelete