Assalamualaikum...dah lama teringin nk buat apam balik sendiri sbb anak2 Liza mmg suka, nak2 apam balik yg crispy tu....So, Liza pun g la cari mana2 resepi apam balik dan terberkenan la kat resepi ni....thnx yer Raidah atas resepi yg marbeles n simple ni....
Tp Liza buat versi nipis dan garing sikit, request anak2...jom kita tgk resepi yer, mana tau ada yg berminat nk buat kan....
RESEPI APAM BALIK
Bhn2:
2 cawan tepung naik sendiri } diayak
1/4 cawan gula
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil baking powder
sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1 1/2 - 2 cawan susu segar (kalau nak guna air biasa pun boleh)
Sedikit garam.
1 cawan kacang tanah yg telah
digoreng tanpa minyak } dimesin - untuk ditabur
1 tin jagung krim - untuk ditabur
1 cawan gula - untuk ditabur
Sedikit mentega
Cara penyediaan:
1 tin jagung krim - untuk ditabur
1 cawan gula - untuk ditabur
Sedikit mentega
Cara penyediaan:
1. Pukul gula bersama
telur hingga kembang, masukkan soda bikarbonat, baking powder,susu segar,sedikit
garam dan pewarna kuning. Pukul lagi hingga sebati.
2. Masukkan tepung dan kacau supaya
ianya tidak bergentel.
3. Panaskan pan 'non stik' tanpa
menggunakan sebarang minyak, ambil satu senduk atau dua (bergantung kpd
ketebalan yg disukai) dan tuangkan ke dalam pan kemudian nipiskan. Tutup pan
sebentar.
4. Apabila setengah masak, taburkan
bahan taburan tadi dan secubit mentega.Bila masak bolehlah diangkat dan dilipat
dua.Sapukan sedikit mentega di bahagian kulit luar.
** Untuk mendapatkan apam balik yg cantik,perapkan bancuhan tepung tadi selama 2-3 jam dan barulah dimasak.
salam kak liza.. sedapnyer apam balik!!!!!! tun suka yg kulit tebal.. skrg ni kalau beli apam balik sikiitt je isi dia. buat sendiri blh letak kacang n jagung banyak2!
ReplyDeleteNipis dan garing,granti sadapkan liza???
ReplyDeleteAssalam liza,
ReplyDeletewah yang ini versi yang garing ya..sedap ni..nak 7 keping ya..esok akak datang collect..hehe
Lizaaaaa...... yang garing2 ginilah yang kita suka! Buat nipis-nipis, bubuh jagung lebih...pernah buat sekali tapi tak jadi...hik hik hikkk lepas tu merajuk tak mo cuba lagi!
ReplyDeleteSalam kak liza! esok boleh buat sbb itu hari kita dah bukak jagung manis dlm tin lepas tu ada suku tin besar lagi jagungnyer, leh berxpirimen ni kak yg crispy2 ni sbb selalu buat yg tebal jerr kan kan, letak kacang byk2 aduhhhhh mmg nikmat tp kuar jerawat kikiki...
ReplyDeletenani book mark dulu resepi ni...dah lama teringin nak buat, sampai sekarang tak menjadi2 lagi...
ReplyDeleteKak Liza..melly pun order yah 5 keping.. enak nih.. ;)
ReplyDeleteSaya suka yg nipis dan ranggup. Tak pernah buat sendiri lagi.
ReplyDeleteWahhsedapnya.. Saya suke yg crispy gini. 5 keping skali hadap pun boleh kalau beli kat paso mlm tu. Hhee.. Cantik apam balik kak liza
ReplyDeletesalam akk liza
ReplyDeletebestnya..nk yg garing..hyuummm nyumm
Betsnya apam balik tu Liza...kuih kesukaan gue..
ReplyDeleteliza,
ReplyDeletekalau kat pasar malam nie yang anak akak cari..yang garing2 gitu..akak lah tak suka..tak pueh makan kan..
tapi buat sendiri pueh ati..dapat banyak...