Assalamualaikum dan salam sayang di hari Jumaat yg mulia...disebabkan Liza suka mkn apa2 sajer yg berasaskan pisang, so Liza terpanggil la utk 'menerai' kek pisang yg tak guna telur...memang tak sia2 'peneraian' tu, berbaloi sangat2 sebab rasa dia macam kek pisang biasa yg guna telur....sedap, gebu n lembut....
So, pada sesape yg nk jimatkan telur kat umah tu, sila2kanlah cuba resepi ni yer....
RESEPI KEK PISANG TANPA TELUR
Bhn2:
8-9 biji pisang berangan - lenyek
1 cawan gula pasir / gula perang
3/4 cawan minyak
1/4 cawan susu segar
3 cawan tepung gandum
2 s/t baking powder
1 s/t soda bikarbonat
1 s/t esen vanila/ esen pisang
Badam cincang - tabur
- panaskan oven 180C
- tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder diayak dulu.
- campurkan gula ke dlm pisang yg dilenyek.
- masukkan minyak, esen pisang dan susu dan gaul sebati.
- akhir sekali masukkan bhn2 yg diayak dan gaul dgn spatula.
- tuang ke dlm loyang yg telah disapu mentega dan taburkan badam cincang.
- bakar selama 40 minit atau hingga masak...
Cara2 nak buat kek ni senang jer, lebih kurang macam muffin, gaul2 dan bakar...senangkan, tp hasilnya mmg marbeles....wallllaaaaa
Saya pun suka makanan berasaskan pisang..
ReplyDeleteuuuiiii cepatnya merempit...hahhaha...
ReplyDeletesama la kita kan zila, antu pisang...
kat rumah tu ada sikit lagi stok pisang...leh le cuba ni
ReplyDeletenmpak mudah je kan kak..ank sy no2 tu antu pisang ..tp pisang lak x de..sy salin resipi ni..ada pisang nnt leh lah try..
ReplyDeleteboleh la nnt cheq sue try, senang jer...ala2 mapin jer..
ReplyDeletesama la anak ieja ngan akk, antu pisang....hihihihi
ReplyDeletebagusss lah liza ni.....ni yang ucu nak menerai jugak ni...
ReplyDeletenanti blh lah kita main balas2 pinggan ye...
Bestnya klu pagi2 ada kek pisang..serasi bersama teh o/kopi o..
ReplyDeleteMemang sedaplah kek pisang tanpa telur, jimat telur pun iye...
ReplyDeletekak liza, saya pun suka mkn pisang dan semua yg dibuat dgn pisang juga...bagus jimat telur yer resepi ni kak.
ReplyDelete