Tuesday, February 7, 2012

Pengat Pisang Bersagu.....



Assalamualaikum dan selamat malam....hari tu cik hubby tetiba jer teringin nk mkn pengat pisang...kesian jugak kat dia, sbb selalu sgt masak peberet anak2...jd cam biasa la, Liza terus rempit g pasar cari pisang, ala2 isteri mithali gitu....hahahahahaha...padahal mmg berantu ngn pisang...ihihihi

Pengat pisang ni semua org dah tau buat kan, kalau ikutkan hati mmg tak nak letak resepi kat sini, tp demi anak2 Liza akan share jugak utk memudahkan diaorg suatu hari nnt....

RESEPI PENGAT PISANG BERSAGU

Bhn2:

Sesikat pisang dalam 10 biji - buang kulit dan belah dua
500ml santan
2 keping gula melaka / nise
2-3 s/b gula pasir
1/2 mangkuk sagu
secubit garam
Sehelai daun pandan  - simpul



- Masukkan santan , daun pandan, gula pasir dan gula melaka
- Masak dengan api kecil sehingga gula melaka larut
- Kacau santan jangan sampai santan mendidih
- selepas itu masukkan pisang, sagu dan garam
- Masak sehingga sagu nampak jernih
- Sedia untuk dihidangkan



7 comments:

  1. suka sgt dgn pengat pisang ni..dah lama tak buat

    ReplyDelete
  2. Bestnya kalau time panas petang2 dapat hirup kuah pengat pisang..terangkat..

    ReplyDelete
  3. Sedapnya....sumenya teringin nak makan...he he..

    ReplyDelete
  4. Liza,betul cakap lamanya kak ros tak makan pengat pisang.Kak Ros suka kalau diletak pulu..yumm..yummmnya

    ReplyDelete
  5. salam...emmm pengat nie seingat sy arwah atok sy suka makan...sedapnyer...

    ReplyDelete
  6. dah lamanya saya tak makan pengat kak...teringin pulak..huhuhu

    ReplyDelete
  7. siap merempit beli pisang. mmg isteri mithali ^^ sedapnyer pengat pisang ni. tun dh lama x makan pengat pisang.

    ReplyDelete