Kuih peberet hubby ngan anak2....tp umi diaorg kureng sikit....tolong buat utk diaorg jer...hari tu Liza ada buat kuih ketayap ni guna resepi lain, dan kali ni Liza buat guna resepi lain pulak...
RESEPI KUIH KETAYAP / KUIH GULUNG
Bhn2 kulit:
1 cawan tpg gandum
1 cawan jus air pandan (5 helai daun pandan + 1 cawan air)
1/2 cawan santan / susu segar / air
1 biji telur
Pewarna hijau
Sedikit garam
Bhn2 inti :
½ biji kelapa parut
¼ cawan
gula kabung
½ cawan
gula pasir
1 helai daun pandan
¼ cawan
air
Untuk kulit :
1) Satukan
semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapiskan.
2) Panaskan kuali leper
(pan) dan sapu rata dengan minyak masak/ marjerin.
3) Tuangkan sesenduk adunan
dan lenggangkan kuali tadi supaya adunan rata dan nipis. Setelah
masak, angkat dan ketepikan.
4) Ratakan kulit, letak sedikit inti di
tengahnya. Lipat bahagian kiri dan kanan. Gulung kemas. Buat
hingga habis. Sedia untuk dihidangkan.
Untuk inti:
1) Gaulkan semua bahan inti dalam kuali dan jerangkan ke atas api yang sederhana.
2) Kacaukan inti hingga merengas dan separa kering. Angkat dan ketepikan.
Jemput makan semua....
sedap la pulak ptg mcm ni tgk kuih ni...bru plan2 nk buat jugak nti..tq resepi...
ReplyDeletesalam kak liza.. dh lama x mkn kuih gulung. tun pun kureng sket kuih ni, tp kdg2 tu terasa nk makan jugak. hihi
ReplyDeleteSalam Liza,kita pun suka gak kuih ketayap ni..suka yang inti kelapa n gula merah..sedap.
ReplyDeletehahah! pernah try buat sekali kuih ni...masa tu main sukat ikut suke hati je...sekali boleh patah2 pulak kulitnya...keras la kot kan?
ReplyDeletelama tak buat...lama tak makan...nak sikitttt...:)
ReplyDeleteIshh..best kuih ni.. Laaa..baru perasan bila tgk fb badge tu. Liza ni iza akma lah yer..
ReplyDeleteassalam kak liza, lamanya tk singgah sini..sibuk sampai dapur pun x berasap..hehe kuih ketayap memamng sedap...sukax2:)
ReplyDeletesedapnya kak liza..saya kuih ni cerewet tang inti dia..nak lembab2 lepas tu rasa gula merah kena kuat..hahahha...byk akal tu yg jarang buat kuih ni..malas nak buat inti..kekeke
ReplyDeleteSalam Liza..kuih ni memang tak jemukan nak..nak kalau dapat kelapa muda..alamak..lemaknya memang umphhhh
ReplyDeletesalam kak liza - sana sini nampak kuih hijau je ..hehehe
ReplyDeletehttp://alamroon.blogspot.com/2012/01/nasi-lemak-kuning-tumis.html
my fav sedappppp!!!
ReplyDeletelama x buat selalu waktu posa jer ngeee
Salam Kak Liza..kuih ketayap ni memang kegemaran ni..Cuma tang nak wat inti kelapa tu lah, selaluuuuu je tertangguh...
ReplyDeleteHi sis..tima kasih sudi kongsi resepi..dah buat pun buat minum ptg ngan suami ptg ni...sedapp...
ReplyDeleteSinggah dari www.bazliaamoza.com