Saturday, January 28, 2012

Doh Asas Bun Manis Ros....

Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu semua...ape projek ari ni? jalan2 cari makan kat mana agaknya yer.....Liza pun kejap2 lagi nak keluar jugak, bawak anak2 meronda sambil cuci mata....hihihhihi


Ari tu Liza buat roti utk angah n kakak bawak bekal g sekolah...kali ni Liza try resepi dr pakar roti kita, sape lagi kalau bukan Cik Ros yg dok jauh tu...tekstur roti yg tak menghampakan dan anak2 pun suka...Liza buat 2 jenis roti, satu letak filling nutella dan satu lagi Liza buat mini pizza...laju jer diaorg makan, lepas satu satu masuk mulut...

Akak mintak izin letak resepi kat sini yer Ros, terima kaseh daun keladi....hihihihi

RESEPI DOH ASAS BUN MANIS ROS

Bhn2:

300gram tepung roti
50gram tepung gandum
2 sudu besar susu tepung@skim milk
3 1/2 sudu besar gula + 1/2 sudu kecil garam
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
2 sudu besar butter@marjerin
180ml susu suam@air suam
2 sudu kecil yis
1 sudu kecil bread improver@ boleh ganti dengan 2 sudu besar water roux

* untuk gliss*
baki telur+2 sudu besar susu segar@air +beberapa titik madu

*untuk topping*
sosej yang telah direbus
sedikit gula
mix vegetable dan mix cheese

Cara-caranya ( Doh Roti)

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada 3 bahagian, biarkan seketika lebih kurang 7 atau 8 minit baru dibentukkan mengikut bentuk yang digemari, ros bentukan anyaman tocang, bulat-bulatkan letak sosej serta tabur dengan mix vegetable, setelah dibentuk, biarkan naik dua kali ganda dan gliss permukaan bun, bakar pada suhu 180 darjah selama 18-20 minit atau sehingga permukaan bun perang.

5. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.

Tips tambahan- sebelum roti dibentuk, bulat-bulatkan kecil kemudian rehatkan doh seketika selama 7 atau 8 minit dan tutup doh dengan kain bersih, masa ni penting bagi mendapatkan bentuk bun yang elok teksturnya , dan juga bagi memastikan permukaan doh licin dan cantik apabila siap dibakar nanti.

- Ros suka campurkan sedikit tepung gandum dalam adunan roti ros kerana ros sukakan rasa padat dalam roti yang dihasilkan, tidak terlalu lampung atau ringan, dan juga kenyang apabila di makan.



                 Yummy....roti ni mmg agak padat tp tetap lembut dan gebu....sedaaappppp





10 comments:

  1. dah lama mala tak buat roti. tepung roti sepeket dok menunggu dalam kabinet :-)

    ReplyDelete
  2. Salam pagi Liza..rajin awak buat roti ek...sedap mkn time panas2 ngan secangkir teh.

    ReplyDelete
  3. alaaa mala. ape ssh, campak jer dlm BM..suruh dia yg buat keje...hihihihi

    ReplyDelete
  4. wslam rahel...betul tu rahel, mkn time panas2 cicah ngan teh o mmg sedapp...

    ReplyDelete
  5. akakkk.. nak jenjalan ke amna tuu.. nak ikutttt.. hehe.. sesambil makan roti manis ;-)

    ReplyDelete
  6. dah t/ari..menu apa lunch ari ni..roti tu nmpk sdp jer, tp x reti la nak uli2 doh ni..selalu x jadi..nak mkn beli jer..

    ReplyDelete
  7. saya suka roti yg padat2 tapi lembut...sedapnya dpt makan roti buatan sendiri..:)

    ReplyDelete
  8. Aassalamualaikum Liza,

    sedapnya kalo ptg2 ditemani roti yg gebu dn padat tu

    ReplyDelete
  9. aslmkum liza.. ada lagi ke roti .. akk buat teh jer pagi ni .. mals nk buat bekfes..

    ReplyDelete
  10. salam.. first time dtg sini.. banyak jugak resipi yang dikongsi.. boleh try nie nanti.. huhu :)

    ReplyDelete