Assalamualaikum dan salam ceria semua....pekabar yer, Liza harapkan kita semua sihat hendaknya....ni first time Liza buat bihun grg tomyam ni, terlambat sudah...hihihihi...org lain dah berkurun dah buat, tp baru sampai kat dapur Liza ...nak buek camnor kan, tak dapek den nak nolong....
Ape2 pun bihun ni mmgsedap sbb ada rasa masam n pedas, satu kombinasi yg menyelerakan....org lain buat bihun tomyam ni kaler putih, tp disebabkan Liza nak bagi kaler merah, Liza tambah sikit cili mesin...biase la kan versi derhaka.....muhahahaaa
Resepi ni Liza amik dr umah Kak Nor Ganu yg mmg pandai masak tu...setiap sentuhan dia mmg menjadi n sedap....tq Kak Nor, Liza mintak izin tempek resepi kat dapur Liza pulak yer....
Bhn2:
- 1 bungkus mihun - rendam, bila lembut, toskan
- 300gm udang
- 200gm isi ayam
- 3 ulas bawang putih - diketuk
- 5 ulas bawang merah - dikisar
- 2 batang serai - diketuk sedikit
- 2 kiub perencah tomyam (maggi/knorr)
- cili api - bagi yg mahukan lebih rasa pedas
- 5 s/b cili mesin
- 1 biji telur -xletak
- 3 helai daun limau purut - dicarik2kan
- sayur kobis - di potong pjg (halus)
- carrot - dipotong pjg (spt btg mancis)
- 2 biji tomato - dihiris nipis2
- 1 mangkuk air - jika ingin mi basah lebihkan sukatan air
- daun saderi
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan serai hingga wangi. Masukkan ayam dan kacau.
- Masukkan pula bawang merah yg telah dikisar dan perencah tomyam dan cili mesin. Goreng sehingga pecah minyak.
- Masukkan udang dan gorenglah sekejap baru masukkan telur
- Masukkan air, garam dan gula secukup rasa. Untuk mendapatkan rasa yg lebih sedap bolehlah dibuat stok udang dengan merebus kepala dan kulit udang yg telah dibersihkan. Masak hingga mendidih dan masukkan sayur2an (kobis, carrot dan tomato yg telah dipotong) Masukkan juga daun limau purut yg telah dicarik2kan
- Bila sayuran dah agak lembut, masukkan mihun tadi dan goreng hingga ramuan sebati dan mi menjadi lembut (Jika ingin mi yg basah lebihkan air/stok udang)
- Hidangkan ke dalam pinggan dan taburkan dengan daun saderi yg telah dihiris halus
Lepas dah masak, Liza bungkus pulak bihun ni, sian kat dia kan, sejukkk...ekeekeeke...alaaa..nak bungkus senang jer, ambik 2 biji telor n pecahkan, letak garam n lada sulah sikit... curah atas non-stick
pan, lenggangkan telur bg senipis nipisnya, ambik mihun td dan letakkan atas telur n bungkus....sedia di mamam....
salam liza..
ReplyDeletesarapan bihun pagi ni.bak sepiring.
rajinnya berbalut2 telur bagai..kalau sy tak sempat balut pun ..heheh
ReplyDeletesedapnya kak liza, teringin lah pulak tina, lama tak makan bihun sebab takde stok =)
ReplyDeletegoreng mcm tomyam ni best kan, tak jemu nak makan
jakun ni tak pernah tgk bihun goreng pattaya ni ngeee...meleleh air lioq dah ni
ReplyDeleteSalam Liza,pagi2 dah tergoda dengan meehun goreng tomyam..sedapnye klu ada cili perah limau kasturi..nyam nyam nyam..
ReplyDeletewslam kak na....buat bekpes utk anak2 ni...alaaa dah abis la...
ReplyDeletepen biru...tu la pasal, terlebih rajin la pulak ari ni...hihihihihi
ReplyDeleteTina...kat umah akak ni xpernah putus stok bihun...senang kalau nk buat ape2 kan...
ReplyDeletelaaa...ciannya ayu, jakun yer...ni dah tgk kan..maknanya dh xjakun la....hihihihi
ReplyDeletewslam rahel...mmg sedap kalau mkn pedas2 ni...pergghhh
ReplyDeleteboleh cube resipi ni..nmpk mcm sgt sedapppp...
ReplyDeletewaahh sedap sgt nmpak bihun tomyam ni.. :)
ReplyDeleteheee kalau buat bihum camni pueh hati dpt makan telur tuh kan...
ReplyDeleteselalu kalau buat bihun..kite gulung telur tuhh...hiris2 nipis..tabur atas...so sape yg makan dulu.habis dikaupnya telur tuh kat pinggan diaa...jakun sikit bile tgk buat camni..rajinnyerr
salam kak lieza.. sedapnyer nmpk. baru tun sedar dh lama tun x goreng bihun..
ReplyDelete